Румен Радев с ключово изказване за военната мощ на Европа и ролята на България в общата отбрана

„Искам да благодаря на организаторите на това събитие- за неговата значимост. Както беше подчертано от г-н Паси идеята за обща европейска самоотбрана далеч не е нова. В договора на ЕС е ясно дефинирана общата политика за това. В Лисабонския договор вече регламентира постоянно сътрудничество.

Когато държави с по-големи амбиции и възможности могат да се съюзяват отделно по дадени мисии и направления“. Това каза президентът Румен Радев по време на дискусия на тема: „Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана“, където участие ще вземат и Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Сергей Станишев и Красимир Каракачанов.

„Искам да кажа нещо важно. Въпреки всички тези регламентиращи документи, идеята за обща европейска самоотбрана не намери развитие в жива на европейския съюз. Този дебат се разигра отново след кризата в Украйна, Брекзит и ограниченията на Тръмп. Европа погледна на проблемите от друг ъгъл.

След срещата на Г-7 това лято европейските лидери заговориха открито, че сигурността на Европа не може да се оставя в чужди ръце и трябва сами да поемем отговорност за сигурността си. Макрон заговори за военната мощ като средство за автономен капацитет, обща европейска академия, споделяне на бюджети и общото им управление.

ЕС през последните години изживява една дълбока трансформация в схващанията си за военната мощ“, продължи той.  „Насилственото обединяване на фирми и държави противоречи на принципите на свободния пазар и конкурентността. Виждаме много мъдър подход на Юнкер, който остави настрана дебата за военното строителство и каза така: „Нека се фокусираме върху постоянството и да генерираме успехи в сътрудничеството.

Нека изоставим дебата за интегрирането на отбранителната индустрия“. Юни месец бе приет европейския фонд за отбрана. Тук именно е големият шанс на България – да бъде активна страна и да покаже лидерство и зрялост. Първо, трябва да покажем, че можем да генерираме способности и да дадем принос в европейската отбрана. Второ, да бъдем лидер и да поставим проблемите на дневен ред“, допълни президентът.

„Тук бих открил няколко наши проблема – нашето собствено отношение към проблемите за сигурността, дали ще инвестираме в нашата сигурност, за да гарантираме собствения си суверенитет, дали ще инвестираме, защото така искат и ни налагат съюзниците и партньорите ни или ще го направим, за да задоволим исканията на шепа военни за сметка на българското общество, което ще бъде ощетено. Трябва да преодолеем категоричното изоставане в процесите за организация на военните сили.

Мога да констатирам, че към момента ние не можем съществено да допринесем към европейската отбрана, защото не можем да комуникираме с останалите и дори модерните ни вертолети не могат да участват в мисии, защото не поддържаме модерните системи. Ние не можем да участваме в единното информационно пространство, което може да ни го даде само една нова техника. Трябва да преценим какъв ще бъде пътят за новата техника, какви ресурси можем да си позволим и едва тогава да решим проблема със старите“, обяснява Радев.

„Вече говорим за европейски танкове и кораби. Ние къде ще бъдем? Ако ние не сме активни, то няма как да се получи. Наближавайки председателството, аз съм убеден, че имаме потенциала. България има уникалния шанс да стане стимул за една по-задълбочена европейска интеграция.

Сигурен съм, че важните въпроси ще бъдат поставени – критериите и механизмите за постоянно сътрудничество и за участие в общия европейски фон за отбрана, нивото на амбиция на общата европейска отбрана и нейната бъдеща трансформация. Важно е как ще вървим към тези неща“, заключи той. По думите му военна мощ вече трябва да се превърне във фактор на европейската външна политика.

„В свят, в който другите глобални играчи на световната сцена развиват силно своята военна мощ, ти няма как да останеш с инструмента на меката сила“, посочи Радев. „Въпреки съвместната декларация между ЕС и НАТО ясно се казва от всички, че бъдещите европейски сили не могат да заместят НАТО, те могат само да го допълнят.

Това поставя тук големия дебат за тяхната структура, за генерирането на силите“, поясни Радев. По думите му друг проблем е силната фрагментация на отбранителната индустрия на ЕС. „Без собствена отбранителна индустрия няма как да бъдеш фактор“, заяви президентът.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"