ИСТОРИЧЕСКО! МАЯ МАНОЛОВА ПРЕДСТАВЯ ТЕЗИ 6 ПРОМЕНИ, КОИТО ЩЕ ПРОМЕНЯТ ЖИВОТА НА БЪЛГАРИНА!

Целта на промените в Гражданския процесуален кодекс не е малките дългове да не се събират и длъжниците да са безнаказане, а да се събират по справедлив начин.

Това стана известно от думите на омбудсмана Мая Манолова пред журналисти в парламента по отношение на промените в кодекса.  Шест цели съм поставила от името на гражданите с приемането на промените в ГПК, заяви Манолова. Първата цел е граждани да не бъдат съдени вече без да знаят, да не научаваш от призовката в пощенската кутия, че вече си осъден.

Втората цел е да има съразмерност между изпълнителната принуда и размера на дълга, да не се случва за 100 лв. да ти блокират всички банкови сметки, трудовото възнаграждение, жилището, земеделските земи. Третата цел е да можеш да оспорваш оценката на недвижимия имот, който се изнася на публична продан, защото сега имоти се продават за жълти стотинки.

Четвъртата цел е да можеш да платиш в рамките на съдебния процес, така че изобщо да не стигаш до частен съдебен изпълнител. Петата цел е да се редуцират таксите на частните съдебни изпълнители, така че за 100 лв. да не плащаш 1100 лв. Шестата цел е гражданин да може да оспори случаите, в които смята, че кредит в банка не е предсрочно изискуем, че размерът на дълга не е правилно определен или че не са така лихвите, посочи Манолова.

Тези шест теми са най-важни в жалбите на българските граждани и ако промените бъдат направени, това ще даде глътка въздух на българите, коментира тя.  Попитана за предложение за въвеждане на 10-годишна абсолютна давност, Манолова заяви, цитирана от БТА, че според нея по-доброто решение и към длъжниците, и към кредиторите, е да бъде приет специален закон за частния фалит, където много прецизно да се премерят интересите на двете страни.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"