БНТ предупреждава: Пазете се! Този препарат убива дори само при досег! Става дума за

Нова дрога плъзва на пазара у нас! Става въпрос за фенитанил, който може да убие и само при досег! В САЩ за миналата година новата дрога е убила над 20 хиляди души. Това разкри пред

БНТ шефът на дирекция „Наркотици“ в Агенция Митници Стефан Бакалов.

„Фенитанилът е силен аналгетик. Той е познат в хуманната медицина, но от известно време се прави в много фабрики в Китай.

В САЩ за миналата година над 20 000 човека са загинали от свръхдози. В Европа тази дрога влиза през Великобритания, където 90 човека са умрели от свръхдоза от началото на годината. Пипалата пълзят и е добре да се вземат предварителни мерки. Просто у нас е добре наркоманите да знаят. Фенитанилът се смесва с хероин, за да стане по-силен. При смяна на дилър или ако се купи отнлайн, наркоманът е много уязвим. Има над 700 сайта, през които можете да си купите дрога. Сайтовете се хостват от територията на други страни, така че е трудно да се спрат“, сподели Бакалов.

„Модата е нова, но колкото повече се знае за нея, толкова по-добре. В много страни вече е променено законодателството. У нас нормативната база може да се променя бързо. Информацията, която стига до гражданите, е важна. Когато хората са информирани, по-трудно е да бъдат вкарани в плен на дрогата. Потенциалната цел на наркоразпространението са децата. У нас вече хлапета на 12 години посягат към дрогата. Започват от марихуаната, а после минават на амфетамини и хероин. У нас информираните деца са много. За миналата година сме се срещнали с над 7000 деца“, добави експертът.

Стефан Бакалов се похвали, че повече от 1400 кг дрога е заловена по границите до момента през тази година. „За миналата година общо имаме хванати 1200 кила. Сега имаме 2 пъти повече хероин задържан – 520 кила, както и 15 тона прекурсори. Хората по границите са мотивирани да дават пълен отпор на дрогата“, завърши шефът в Агенция Митници./ Pik.bg

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"