Д-р Дора Георгиева разкрива какви психични болести може да отключи есента

“Над един милион хора у нас страдат от депресивни или тревожни разстройства. Рискът всеки българин да се разболее от психическо заболяване е 19,5%. Въпреки че няма точни данни, всеки пети българин е страдал от психично разстройство поне веднъж в живота си.

Доста често болните не търсят помощ от специалист заради негативното отношение на околните.

Съществуват негативни представи за хората с психични проблеми у нас дори към такива с непредвидими паник атаки”, коментира клиничният психолог Дора Георгиева.

– Какво е усещането при паническите атаки, г-жо Георгиева?

– Паник атаките са изключително стряскащи. Могат да връхлетят всеки и по всяко време. Често хората се плашат ужасно, когато получат паник атака, защото симптомите наподобяват други остри състояния, някои дори животозастрашаващи. Паник атаките могат да засегнат хора от всякакви възрасти.

Младите и дори децата също не са застраховани. Паник атаките могат да връхлетят за минути, без да подозирате нищо. Както си седите, в следващия момент може да се окажете с проблеми с дишането, сърцето, очите, гърлото и дори със силни двигателни смущения. Някои пациенти дори губят възможността да говорят, други пък изпитват симптоми, подобни на алергия и силен анафилактичен шок. Именно преходните сезони като пролетта и есента отключват депресиите, паник атаките, шизофренията, при които се нарушава биохимичното равновесие на процесите в мозъка.

– Кога може да настъпи паник атака?

– Най-често това е механизъм на нервната система, който се отключва при крайна заплаха за живота или здравето. Може да е свързано също така с уплах за живота или здравето на обичан човек. Трагедии в семейството, прекомерен стрес на работното място, тежки финансови проблеми, непреодолим страх от аварии – всичко това спада към пусковите механизми за паник атаките.

– Какви са симптомите?

– Симптомите могат да наподобяват сериозни здравословни състояния, включително инфаркт, анафилактичен шок, инсулт, болки и стягане в гърдите като при исхемия или емболия Пристъпът на паника включва затруднено дишане, дехидратация, хранителни смущения, гадене, изтръпване, схващане на крайници и челюсти, изпотяване, пребледняване, учестен пулс, повишаване на кръвното налягане, треперене, усещане за слабост и замаяност, виене на свят.

– Какво състояние може да предизвика паник атака?

– На практика всичко би могло да отключи панически ужас. Зависи от индивидуалното усещане за страх, психика, степен на депресивно състояние, секрецията на стресови хормони. Някои хора са по-склонни да получат паник атака от други. Колкото и да изпитват безпокойство и тревожност, не всички хора развиват симптоми на паник атака.

Според проучвания, по-склонни към отключване на паник атаки са хората, които в семейството си имат членове, страдащи от подобни пристъпи. Паническите атаки могат да се проявят освен самостоятелно и в комбинация  с други тревожни, хипохондрични, депресивни и стресови състояния.

Жените страдат два и повече пъти по-често в сравнение с мъжете. Паник атаките са моменти на изключително силен нереалистичен страх, съчетан с редица соматични прояви като сърцебиене, учестено дишане, замайване, гадене, изпотяване, напрежение в стомаха и цялото тяло, тремор. Продължават от една до няколко минути, като  в зависимост от тежестта на състоянието могат да се повтарят неколкократно за един ден.

Могат да се появяват без провокиращ фактор или да са резултат от гняв, силен страх, стрес, агресивен вътрешен диалог. Преживяващият атаката има смъртен страх, усещане, че ще получи сърдечна криза, чувство за задушаване, но, разбира се, реално не се случва нищо подобно, опасност за живота няма.

Инфо: zdrave.to

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"