БСП изпревари ГЕРБ и вече изготви бюджет за 2018 г., иска отмяна на плоския данък и ставка 20% за доходи над 10 000 лева

БСП изготви алтернативен бюджет в съответствие с програмата на партията и предизборната си платформа и не чакаме правителствения. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на представянето на проекта на бюджет за 2018 г., изготвен от БСП, предаде „Фокус“.

„За пръв път правим нещо различно и като съдържание, и като технология по подготовка на бюджета.

Ще започна с по-лесното – технологията. Досега БСП чакахме обикновено правителството да предложи бюджет, те го внасят в последния момент. Няма съществена обществена дискусия, приема се набързо в парламента и ние ги следваме, като между първо и второ четене правим свои предложения. Сега предложихме различен подход – да не чакаме правителствения бюджет, за да се приспособяваме към него, а да стъпим в изготвянето на нашия на две неща.

Първото е да стъпим на програмата на партията и на предизборната си платформа, т.е. да предложим бюджет, който изпълнява нашите политики, а не чакаме политиките на ГЕРБ“, посочи Корнелия Нинова. Тя подчерта, че бюджетът не е алтернатива на числа, а на програми и политики, изразени чрез бюджета.

„Малко като че ли прибързано и притеснено управляващите извадиха днес уж независими експерти да обясняват какъв алтернативен бюджет е това на нашия, след като нашият още не е публикуван. Това е популизъм. Такова твърдение отива на някои лаик, но не и на хора, които са правили бюджети“, поясни лидерът на БСП. Нинова заяви, че партията стъпва на тригодишната средносрочна прогнозна рамка, публикувана от правителството през месец юни.

В проектобюджета БСП отново предлага отмяна на плоския данък и четиристепенна скала за облагане. Необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата, която към момента е 460 лв., но се предвижда да стане 510 лв. Втората стъпка е на скалата е минималният осигурителен праг, който БСП увеличава от 2600 лв. на 3300 лв. За доходи под него ще се плащат 10%. За горницата над тази сума ще се плаща 15% данък.

Последната стъпка е за доходите над 10 хил. лв. – най-богатити ще се плащат 20% данъци. Данъците ще се увеличат за 120 хиляди граждани приблизително. 2 829 626 да работещи ще плащат по-малко.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"