Случи се! Каталония обяви независимост от Испания!

Регионалният парламент на Каталония гласува обявяването на независимост от Испания, съобщава вестник La Vanguardia. Предложението, внесено по-рано днес от партиите „Заедно За“ и „Кандидатура за народно единство“ (CUP), бе подкрепено с гласовете на 70 депутати. Десет се обявиха „против“, двама бяха въздържали се. 

Опозицинните партии в каталонския парламент напуснаха пленарната зала преди гласуването на предложението за обявяване на независимост, съобщиха по-рано медиите, уточнява „Фокус“.

По-рано в петък в рамките на реч, продължила 45 минути, испанският министър-председател Мариано Рахой поиска от Сената остраняването от власт на регионалния лидер на Каталония Карлес Пучдемон в опит да бъде предотвратено отцепването на североизточния автономен регион.

Обръщайки се към горната камара на испанския парламент, Рахой призова да бъде пристъпено към „освобождаване на лидера на каталонското правителство, неговият заместник и всички регионални министри“. Малко по-късно партиите „Заедно За“ и „Кандидатура за народно единство“ (CUP) внесоха резолюция в регионалния парламент в Барселона, с която обявиха независимост от Испания.

Това заяви говорител на управляващата коалиция в Каталония, след като Мадрид предприе мерки за суспендиране на автономните права на региона. „Ние обявяваме Каталония за независима държава под формата на република“, гласи началото на предложената резолюция, изготвена от партиите, притежаващи мнозинство в регионалния парламент. По-късно документът може би ще бъде гласуван, уточни говорите на „Заедно За“.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"