Извънредно! Борисов прие оставката на здравния министър!

Министърът на здравеопазването Николай Петров подаде оставка. Това съобщиха от правителствената информационна служба.  Оставката беше приета от министър-председателя Бойко Борисов. Припомняме, че вчера бе оповестено журналистическо разследване, според което здравният министър Николай Петров е възлагал обществени поръчки на негови хора.

Става въпрос за времето, когато Петров е бил начело на ВМА. Преди дни Министерството на здравеопазването публикува на сайта си одит, извършен във Военномедицинска академия. Проверката обхваща почти целия период, в който настоящият министър на здравеопазването Николай Петров е началник на лечебното заведение.

Докладът е изготвен от министерството на отбраната, под чиято шапка се намира ВМА. Проверката приключва през март тази година, когато генерал Петров все още не е министър на здравеопазването.

Една от обществените поръчки, на които одиторите обръщат специално внимание е за периодична доставка на остеосинтезни средства за ортопедия и травматология, системи за протезиране, артроскопски консумативи. По този сигнал прокуратурата прави проверка, която установява, че фактите са недостатъчни и приключва с отказ за съдебно производство.

„Ние ще направим заседание и ще се запознаем с всички факти относно фирмите, които са предполагаемо близки до здравния министър и печелят обществените поръчки. Прокуратурата се произнесла с отказ от образуване на производство още когато проф. Петров не е бил министър, с мотив, че фактите не са били достатъчни.

Ние не трябва да се приемаме като разследваща полиция. Материалът е от вчера и е имало разговори между колеги, които са коментирали с г-н Петров, който твърди, че обвиненията нямат нищо общо с истината. Законът е спазен и тук можем да говорим само за моралната страна. Аз не мога да се изказвам компетентно за нещо, което тепърва ще се развива.

Ние сме безкомпромисни и това ни е силата. Не да търсиш враговете си с партиен билет в партията“, заяви по рано председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Най-вероятно проф. Николай Петров е решил да подаде оставка, а премиерът я е приел, за да бъде проверен случаят отново и се вземе окончателно решение от ръководството на ГЕРБ.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"