Битката ще е жестока! Огромни далавери в болници лъснаха на извънреден брифинг на министрите Радев и Ананиев и главния прокурор Цацаров

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и главният прокурор на Р България Сотир Цацаров дадоха съвместен брифинг относно предстоящите проверки, свързани с ефективното разходване на средства за болнична помощ от лечебните заведения. 
„Започваме съвместно проверките за всички болници без изключение по определени процедури и правила, без да се правят чадъри. Целта е да се открият онези източвания от здравната каса, заради която губим. 3-те институции, когато обединят усилията си, ще стигнем до по-добър резултат.

Обект на конкретни проверки са договорите с частни болници, други такива и представители на извънболнична помощ. Може би някои ще са изрядни, но в други ще има нарушения“, заяви министър Ананиев.
 

„Казах вече, че говорим активно вече 4 месеца. Сега се активизирахме под ръководството на премиера. Причините са 2. Даваме много средства за здравеопазване, а то е на същото ниво. Освен това получихме много сигнали за източване на средства. Вече видяхме какво правим с лекарствата. Правим го в името на гражданите. Всеки един от нас става пациент. Тук седят 3 институции. Трябва да се наредят още. Но най-големият ни помощник са гражданите. Призовавам на всички нива да ни се съдейства. Битката ще бъде жестока“, категоричен е министърът на вътрешните работи Валентин Радев.
 

„Има нещо символично, че се срещаме тук в сградата на Министерство на здравеопазването. Лекарствата вече бяха предмет на разглеждане. На този етап няма да ви се представи повече информация за това досъдебно производство. Това, за което говорим сега, са държавните и общинските болници. Взехме решение да се прекрати практиката „Болница в болницата“. Сега ще прегледаме всички възможни договори, които позволяват подобни своеволия. В момента те представляват 40 класьора. Всички неизправни договори ще бъдат изпратени в прокуратурата. Изправени сме пред ситуация, в която частните болници генерират доходи по модела „Болница в болницата“, уточни главният прокурор Цацаров.
Той разказа за скандален случай с болницата във Враца, който в момента се разглежда от съответните органи.
„Помните случая с болницата във Враца, където медицинските лица протестираха, тъй като не бяха получавали заплати от много месеци. Та тази болница е сключила договор с частна болница в Русе. Междувременно е превела на тази болница над 12 млн. лева за 5 години. Образували сме досъдебно производство. В същата болница се сключва договор и с друга частна болница – този път за наем. От там вече следват – анекси, анекси, анекси. Има случай и с лекар, който никога не е стъпвал в сградата на болницата. На него са преведени 33 000 лева. В болницата във Враца има злоупотреба и със закупуване на техника.“

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"