Топекспертът Стаменов бие тревога: Икономиката е пред колапс, бизнесът няма как да оцелее при това спекулативно поскъпване на тока!

В момента на най-различни предприятия – текстилна промишленост, леярни, машиностроене и много други се предлага от първи януари 2018-а с 50 до 90 % увеличение на цената на електроенергията. Това означава много фабрики да затворят. Това заяви пред председателят на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов.

Повод да потърсим г-н Стаменов бе сензационното разкритие на Делян Добрев пред медията ни, че група бизнесмени са пробвали да рекетират държавата със спекулативно поскъпване на тока за бизнеса.

Сериозни опасения в тази посока изрази и председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в ексклузивно интервю за най-четената електронна медия в държавата.
„Почваме да събираме ключове на предприятията и ще ги занесем на министъра на енергетиката да управляват те предприятията. Икономиката няма как да издържи на подобно поскъпване на цената на електроенергията. Ще инициираме събиране на ключове от предприятия и фабрики и ще ги занесем в Министерството на енергетиката те да ги управляват при тези цени на електроенергията. 
Те да осигуряват работни места, те да осигуряват работници, те да намират суровини и да произвеждат каквото намерят за добре. При такова поскъпване няма как ние да оцелеем. Няма как догодина България да очаква ръст на икономиката, повишаване на заплатите“, заяви пред Стаменов. И продължи:
„Г-н Добрев е имал предвид това, което ни се случва на нас. Има писмо от Камарата по машиностроене до министъра на икономиката, че доставчикът на електроенергия им е поискал от първи януари цената да бъде 100 лева, говорим за компонент електроенергия, което е от 50% до 90% поскъпване за различните предприятия. Няма как една фабрика да издържи при цена на електроенергията 100 лева.
Това, което хората трудно разбират, е че ако на едно предприятие работи, което работи на свободния пазар и продава да речем чорапи, текстил, метални изделия, му направят 100 лева цената на тока, то не може да обяви, че от утре чорапите стават 20 лева, защото има конкуренция. В енергетиката те си представят, че като стане цената 100 лева, ние няма къде да ходим, а ще купуваме. Ние просто ще затворим фабриките“, категоричен е председателят на УС на БФИЕК.
„От първи октомври се въведе входно-изходния модел за пренос на природен газ. Там поскъпването от този нов модел на изчисляване на услугата пренос на природния газ, имаме поскъпване над 55%. Там объркаха тотално модела, въведоха го без да знаем какви цени ще заплащаме при новия начин на изчисление и това ще е другият повод да протестираме пред министерството на енергетиката и обсъждаме възможностите за всякакви видове обжалвания“, заключи Константин Стаменов. Ивайло ИЛИЕВ,

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"