Нено Димов: В „Пирин“ не може да се сложи и една керемида извън ски съоръженията

С промяната в плана за Пирин се разрешава на екоминистъра при постъпило инвестиционно намерение максимално бързо да се премине през процедурите, за да бъде изграден втори кабинков лифт в Банско. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Единственото, което може да бъде предлагано като инвестиционни намерения са спортни съоръжения – лифтове, писти и по-специално втория кабинков лифт. С промяната в плана се разрешава да се правят и водохващания, но единствено и само за питейни нужди, уточни Димов.

Не може да се сложи една керемида извън ски съоръженията, а и те могат да се направят само след като се мине през екологичните оценки, подчерта той. До този момент няма постъпило инвестиционно намерение. Онзи ден видях по медиите идеен проект.

Ще извикам концесионера да видя какво му е намерението. Ще се срещнем и с кмета на Банско да видим до каква степен те са в готовност. Процедурата е отворена, трябва да видим как ще се процедира нататък, коментира екоминистърът.

По думите му, ако бъдат изсичани и засаждани дървета в природния парк, трябва да има много ясна екологична оценка как да бъде направено това. Трябва да внимаваме вместо да изпишем вежди да не извадим очи, посочи Димов.
Превозването с кабинков лифт е вид превоз с електромобил.

От тази гледна точка замърсяването на въздуха, което се получава с автомобилите, ще бъде силно ограничено. Може да се обмисли вариант изобщо да не се допускат коли, освен обслужващи, ако бъде пуснат втори кабинков лифт, заяви Нено Димов.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"