Край на хубавото време! Връхлетя снежен армагедон! Гражданска защита: Хиляди хора бедстват! Видео!

Един от най-известните ски курорти в Швейцария – Цермат, е откъснат от света заради тежки снеговалежи. Блокирани са около 13 000 туристи.

В курорта в кантон Вале има около 13 000 туристи. Пътят до там е затворен от вчера сутринта.

Влаковете са спрени от снощи и на практика никой не може да влезе и да излезе от курорта.

Заради огромното количество натрупан сняг туристите нямат възможност да карат ски, нито да се разхождат, но те не се оплакват и няма паника, отбелязват Франс прес и Евронюз. В сайта на курорта Цермат се казва, че „пристигането и заминаването не са възможни в момента“ и може да има прекъсвания на електрозахранването. 
Мениджърът на Цермат, Джайнин Имеш, заяви пред агенция АФП, че в момента в региона има около 13 000 туристи. Курортът разполага с 13 400 туристически легла, от които 7200 в хотели и 6200 в апартаменти. Населението на общината възлиза на около 5 500 жители. 
Свличането на скали и опасността от лавина предизвикаха затварянето на няколко пътища в кантон Вале, според швейцарски медии. 
Отново в Алпите, по френско-италианската граница, рискът от лавини също е максимален. От съображения за сигурност са затворени някои пътища, например за италианския курорт Червиния в долината на река Аоста.
В Сестриере, където снежната покривка достигна над 2 метра за 48 часа, падна лавина, при която снежната маса се удари в пететажна сграда, разположена близо до областен път, водещ до ски курорт.
Сняг засипа някои от апартаментите и коридорите на сградата, но 29-те обитатели са евакуирани живи и здрави. От френската страна на границата за 24 часа паднаха между 40 и 90 сантиметра сняг. На места има и двуметрови преспи. 
Според френската метеорологична служба подобни снеговалежи се случват веднъж на 30 години. В три департамента е издадено предупреждение за лавини. 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"