Климатологът Георги Рачев обяви в ранна прогноза за февруари кога ще е най-снежно и студено

Този смог, който беше в София е от типа лондонски тип. Но и през лятото има проблем.

Тогава се получава лосанджелески тип смог, който вие не виждате и не може да разберете, че ни вреди. Преди да усетим едно парене горе в трахеята, не знаем, че има проблем. През зимата поне има аларма, защото го виждаме.  Това заяви климатологът доц. Георги Рачев в ефира на БНТ.

Според прогнозата до 20 няма опасност за наднормени количества замърсители. След 20-и има антициклон и има предпоставки отново за замърсяване, което е опасно за хората. След 22 януари ще има един антициклон, уточни доц. Рачев.
„Вече има динамика за смяна на синоптичната обстановка. От днес до към сряда ще има високо атмосферно налягане. Между 18 и 20 януари два средиземноморски циклона ще минат точно над България и ще има предпоставки да паднат доста валежи дъжд, а в планините – сняг. Температурите ще паднат до 10 градуса“, посочи още той.
Динамично време ни очаква през цялата седмица. Ще започне да вали при Черноморието. При планините валежите няма да бъдат от дъжд, а от сняг. Неделя и понеделник ще бъдат може би най-студените дни. Сутрешните температури ще са от -4 до -6 градуса“, заяви експертът.
По думите му досега имаше една температурна аномалия. „Връщаме се към зимното време. По-хладно и по-мрачно. По-опасно ще е през фазовия преход – дъжд и сняг ще има през събота и неделя в Предбалкана и Рило-родопския масив. София ще се измъкне по терлички и снежната покривка няма да надхвърли 4-5 см“, смята климатологът.
26-и януари е далече, но ще има антициклонно състояние с -6 градуса – студено време“, заяви още той.
Той направи и ранна прогноза за следващия месец.
„За февруари засега тенденцията е да бъде малко по-топъл с нормални валежи. Сърбия смени дългосрочната си прогноза и от сравнително сух февруари месец, го дава за нормален. Убеден съм, че до 22 януари в планините ще има много по-хубав сняг за спортуване и почивка“, завърши експертът.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"