Чудовището Албена вече бушува в България, но никой не предполагаше, че ще е толкова зле! Същински апокалипсис в тези области

Средиземноморският циклон Албена ще засипе с дъжд и сняг днес, предупреждават синоптиците от НИМХ към БАН. Оттам обявиха предупреждение за опасно време в 19 области от страната, където кодът е вторият по сериозност – оранжев.

Кодът важи за за цялата Северна и Източна България плюс областите Кърджали и Хасково. Очакванията са за обилни валежи от сняг и дъжд, както и ураганен вятър.

Жълт е кодът за всички останали области, където се очакват валежи до 25 литра на квадратен метър и отново силен вятър. Очакваните количества валеж в Северна България са до 30, а в Източна – до 40 литра на квадратен метър. Пулсациите на вятъра ще надхвърлят 80 километра в час.

През нощта валежите ще обхванат цялата и ще се усилят. В северозападната половина ще попревалява сняг, а в югоизточната – дъжд. Очакват се значителни валежи, образуване на снежни покривки, а по планинските проходи ще има и навявания. С умерен и силен вятър отначало от североизток, а по-късно от сеевер-северозапад ще нахлува студен въздух и температурите бързо ще се понижават. Минималните температури ще бъдат между минус 3 и 2 градуса, уточнява „Телеграф“. На 23 и 24 януари ще бъде студено, но вече без валежи, успокояват от НИМХ. Снежната покривка в Северна България и по високите полета на Западна ще се задържи и минималните температури там ще са близки и дори по-ниски от минус 10 градуса. Още във вторник вятърът чувствително ще отслабне, на места в Западна България и ще стихне. Ще има и слънчеви часове, повече в планините. На места в низините и затворените котловини ще има условия за мъгли или ниска облачност.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"