Горанов обяви в Брюксел важна новина за България и еврото, до юни ще…

В рамките на първата половина на годината ще направим ясна пътна карта за членство в валутния механизъм ERM II, който предшества въвеждането на еврото. Това заяви в Брюксел министърът на финансите Владислав Горанов след заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН). Горанов застана начело на ЕКОФИН като се проведе първото му заседание, председателствано от български министър на финансите, пише „Труд“.
Водят се разговори с Европейската централна банка, Европейската комисия и лидерите в еврозоната за присъединяване към механизма ERM II, известен като чакалнята за еврото, каза министър Горанов.

Той добави, че от 20 години курсът на лева е фиксиран към еврото, имаме приличен фискален резерв, бюджетът през последните години е с излишък, а дългът на страната е под 30% от БВП и се очаква да падне под 20%, което ни нарежда на трето място в ЕС по най-малка задлъжнялост.
На заседанието на ЕФОКИН беше решено осем юрисдикции да бъдат премахнати от списъка на ЕС с данъчните убежища, които не сътрудничиха за данъчни цели, вследствие на ангажименти да предприемат промени, поети на високо политическо равнище. Това са Барбадос, Гренада, Република Корея, Макао, Монголия, Панама, Тунис и Обединените арабски емирства като те минават от “черния” в “сив” списък на юрисдикции, подлежащи на строго наблюдение.
В “черния” списък остават американската Самоа, Бахрейн, Гуам, Маршалските острови, Намибия, Палау, Сейнт Лусия, Самоа и Тринидад и Тобаго. Да се въведат регулации за криптовалутите, така че да се намали анонимността им, е решено още на ЕФОКИН. В отговор на въпрос кога ще има напредък в преговорите за единна корпоративна данъчна основа, Горанов изтъкна, че всички безспорни за страните членки теми до март ще бъдат отделени в единен документ за да може да бъдат приети.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"