Валери Симеонов се ожали: Патриотите в енергийния сектор сме нула

Съгласно политическото споразумение в началото на мандата трябваше да има пропорционално участие на двете сили в правителството от гледна точка, че отговорността е обща, но за тези 9 изминали месеца това участие на обединени патриоти го няма. То приключва на ниво заместник-министър. Нямаме никакво участие в сектор енергетиката.  Това заяви в ефира на БНТ Валери Симеонов.

Нямаше да поставя този въпрос, ако в края на миналата седмица не научих за скандално назначение. Променя се управителния съвет на ИСО, който трябва да усвои около 500 милиона за разширяване на мрежата, за студения резерв на тецовете и за далекопровода с Гърция, каза вицепремиерът.
Изведнъж се сменя целия борд без всякакво съгласуване с коалиционните партньори и там се поставят лица, които са меко казани компрометирани. Единият е Антон Славов уволнен от НЕК за несправяне с работата 2010. Той няма пряко отношение към преносна мрежа и електропроводи, каза още Симеонов.
Той е възстановен от правителството на Орешарски. След това е пенсиониран. Той сега е на 71 години и ще стане председател на този съвет.
Има зависимости в този съвет, които не могат да се премълчат.
Друг скандален член на съвета пък ще е Ангелин Цачев, когото кръговете в енергетиката свързват с Танев, председател на основната фирма, спечелила многомилионната държавна поръчка за изграждане на далекопроводите. Танев ще усвоява парите, а приятелят му Цачев ще го контролира. Голям контрол ще падне, голямо чудо. Мога да кажа съвсем ясно, че аз отказвам да нося таз отговорност”, заяви още лидерът на НФСБ.
Той припомни и случаят с ТЕЦ Марица Изток 2 за закупуването на варовик, за което подаде и в прокуратурата. Припомняме, че преди няколко месеца именно вицепремиера алармира, че централата умишлено е купила на по-висока цена варовик за сероочистващите си инсталации облагодетелства две фирми.
В нито едно от енергийните дружества нямаме представители, а отговорността ще я носим заедно, ожали се Симеонов.
Вицепремиерът се закани, че няма да спре да удря по олигархията и е време държавата да обърне внимание на дребния и средния бизнес у нас.
 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"