Важно е за абсолютно всички! Ще се случи точно на 31 януари! Гответе се, защото ще е трудно за

На 31 януари за първи път от 150 години насам пълно лунно затъмнение ще се съчетае с второто пълнолуние през месеца. Така от Земята ще бъдат видими едновременно феномените кървава и синя суперлуна, тъй като само една нощ преди това земният спътник ще се намира и в най-близката точка от орбитата си спрямо планетата, пише Вести бг. 

Предстоящото лунно затъмнение със сигурност ще бъде зашеметяваща гледка, но подобни явления винаги повдигат въпроси и притеснения за влиянието на Луната върху хората.

През зимата, когато слънцето залязва по-рано, значението на земния спътник изглежда нараства още повече.

 
Вярванията и легендите, свързани с Луната през вековете са много. В исляма например денонощието започва с нейния изгрев. За много култури тя е източник на магическа сила. В древногръцката митология с Луната е свързана Хеката, почитана като богиня на подземния свят.
За нея се вярвало, че изпраща кошмарни сънища на хората, както и че трябва да бъде  призовавана при правенето и развалянето на магии, но и за облекчаване на родилните мъки. В Америка пък ацтеките смятали, че луната е бог от мъжки пол – Тексистекатъл. 
За европейците през средновековието Луната била източник на страх, а Хеката – зла богиня, придружавана от демони. 
В Библията хора, умствено или телесно болни, за които се вярвало, че се мъчат най-много при пълнолуние, са наречени лунатици. В Евангелието от Матей те са свързани с бесове и с Дявола. През 2012 година употребата на думата „лунатик” бе забранена за употреба като обидна в САЩ. През средновековието Луната се свързва и с мита за върколаците – хора превръщащи се в човекоядни вълци при пълнолуние. Тези вярвания са свързани с друг мит – че вълците вият към земния спътник, което всъщност не е вярно. Виенето е свързано с многобройни социални функции и общуването в глутницата. То достига сезонен пик през зимните месеци, по време на ухажването и развъждането. Ето защо за древните хора е било логично да свързват виенето на вълците с пълнолунието през януари. Доколко обаче луната влияе върху човешката психика и поведение е твърде спорно. Няма категорични научни доказателства за подобни ефекти.

Изследванията сочат, че по време на пълнолуние дълбоката фаза на съня продължава средно с 5 минути по-малко. Тази промяна не изглежда достатъчно значителна, за да доведе до преумора или някакви други последствия. Освен това в големите градове, които са осветени денонощно, влиянието на промените в лунната светлина е минимално. Пълната Луна е свързана и с по-силни приливи. Докато гравитационното влияние на спътника върху планетата е безспорно, то ефектът за отделните хора до този момент не е доказан. Има теория, според която, тъй като по-голямата част от човешкото тяло е съставена от вода, то Луната му влияе подобно на океаните.

И например по време на пълнолуние менструалният цикъл на жените е по-силен и се раждат повече деца. Липсват категорични научни доказателства за тези теории, като повечето изследвания не откриват никаква връзка между лунните цикли и човешкото здраве.

Как влияе Супер луната

Супер луната, както много други подобни явления, влияе много на чувствителните хора. Възможно е около този период (преди и след) да са по-нервни, дори по-избухливи от необичайното. Според суеверията бременните жени трябва да се пазят в този период, тъй като Супер луната крие рискове за тях и нероденото им дете. Смята се, че Супер луната се отразява много негативно и на хората с психически проблеми, отново суеверие, свързано с чувствителността.

Суперлуна на 28 септември - какво да очакваме

Супер луната се обвързва и с различни природни явления. Според някои има връзка между Супер луната и сеизмичната активност на Земята. Суеверията твърдят, че при Супер луна на Земята се случват някои от най-мощните земетресения. От друга страна, научно доказано е, че има връзка между силата на приливите и отливите и Супер луната.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"