Как изглежда Земята от 6,12 млрд. км (СНИМКИ)

Космическият апарат New Horizons на НАСА постави нов рекорд за най-отдалечена снимка от Земята. Досега той се държеше от Voyager 1 с кадър, направен преди 27 години.

New Horizons обаче на два пъти е подобрил рекорда през декември миналата година, съобщава НАСА. Космическият апарат е направил снимка за настройка на уредите си на 5-ти декември.

Тогава той се е намирал на 6,12 млрд. км от Земята, с което този кадър става най-далечната снимка правена някога от космически апарат.

Рекордът обаче остава само два часа. След това New Horizons прави и още две снимки на обектите 2012 HZ84 и 2012 HE85. Те са част от Пояса на Кайпър и стават моделите на двете снимки-рекордьори. За тези два часа New Horizons е пропътувал доста голяма дистанция, тъй като всеки ден апаратът изминава по около 1,1 млн. км.

Досегашният рекорд на Voyager 1 беше отдалечена снимка на Земята от 6,06 млрд. км. И макар снимките на New Horizons да не са насочени към Земята, те имат важна стойност за учените. Те са най-близките снимки правени някога на обекти в Пояса на Кайпер. Те не са в реалните цветове, за да може да се изобразят по-добре всички детайли.

Междувременно New Horizons продължава мисията си. На 9-ти декември миналата година учените са извършили и най-отдалечената досега маневра за корекция на курса. Тя насочва апарата към обекта 2014 MU69, с който трябва да се „срещне“ на 1-ви януари 2019 г., който се смята за планета-джудже. Това ще бъде и най-отдалечената близка среща с планетарен обект в историята, която ще се случи на над 1,6 млрд. км разстояние от Плутон.

Освен обекти, апаратът изследва и състава на космоса, като прави почти постоянни измервания на плазма, газове и прах докато пътува в космоса. Самият апарат е в добро състояние, като повечето му уреди в момента са в хибернация и ще бъдат рестартирани и проверени отново през юни.
 

Източник: Vesti.bg.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"