Прецакване! Разкриха нова грозна шашма на нискотарифните авиокомпании

Нискотарифни авиокомпании ни цакат с импулсни телефони. Топва става ясно от проучване на асоциация „Активни потребители“, пише „Телеграф“, цитирани от „Блиц“.

Асоциацията е проучила 21 авиокомпании, които извършват редовно полети до България, доколкото информират своите пътници за правата им и доколко са достъпни за подаване на жалба от потребител.
Оказва се, че 12 авиокомпании имат телефон за обслужване на клиенти на български език, дори и когато сайтовете им са само на английски.

Трябва да се внимава обаче с колцентъра на Wizz Air, защото е импулсен и се начислява близо лев за минута разговор, предупреждават от „Активни потребители“.
Трима от превозвачите предлагат на потребителите от България да се свържат с колцентър в друга държава – напр. Великобритания (Easyjet), Люксембург (Transavia Holland) или Гърция (Aegean), но нещата пак опират до владеенето на чужди езици, а има и риск от високи сметки за телефон. Останалите 6 авиокомпании нямат телефонни номера за обслужване на клиенти от България. От разгледаните 21 авиокомпании 9 дават пълна информация за дължимите финансови обезщетения и при трите вида проблеми, 6 спестяват само информацията за право на парична компенсация при закъснение на полет, а 6 не описват стойността на обезщетението в нито един от случаите. Три от разгледаните авиокомпании не предоставят форма за подаване на оплакване. Всички други превозвачи дават възможност на потребителите да изпратят жалба чрез сайта им.
Регистрацията за полета (чекирането) може да излезе солено и даже да надхвърли цената на самолетния билет, ако летите с нискобюджетните WizzAir и Ryanair или с Air Serbia (от летище Белград). При тези три авиокомпаниии чекирането е безплатно само онлайн, при това е достъпно най-късно до 3 часа преди полета за Wizz Air, до 2 часа преди полета за Ryanair, и до 1 час преди полета за Air Serbia. Ако пропуснете да се регистрирате онлайн на време или сте на „ти“ с компютрите и мобилните приложения. ще се наложи да платите допълнителна такса от 60 лева за Wizz Air, 97 лева за Ryanair и 10 евро за Air Serbia (от летище Белград за билети от класи T,E,U,V). На летището в София чекирането с Air Serbia засега не се таксува. Добрата новина при останалите 18 авиокомпании е, че регистрацията за техни полети е безплатна, независимо кой начин ще изберете – по Интернет, с мобилно приложение или на гише.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"