Гинка Върбакова проговори за драмата на летището в Прага, разкри колко милиона има и ще препродаде ли ЧЕЗ

От 20 години живея в София иначе съм от Пазарджик. От 20 години съм в бизнеса, а от 10 се занимавам сериозно с енергетика. Не съм нова и посадена от някъде. Това заяви Гинка Върбакова, новият собственик на ЧЕЗ, в „Здравей, България“.


„Аз съм крайният собственик. Беше обяснено, че компанията, която участва в процедурата, е на една година. Да, това е компания, зад която стоят моите компании. Фирмата е създадена специално за сделката. Затова тази фирма е с капитал 50 000 лева. По българското законодателство тя можеше да бъде и с 2 лева капитал. Крайният собственик в Търговския регистър съм аз, чрез наше акционерно дружество“, каза Върбакова.

Да, милионерка съм. Активите на нашите компании се оценяват на около 100 млн. лева. Финансирането няма как да го коментираме в момента, защото имаме договори за конфиденциалност. Така или иначе покупката на дружеството и на активите на ЧЕЗ България ще станат с кредит от международна банкова институция. Когато сделката се финализира, ще стане много ясно от къде е финансирането“, каза тя.

„Сменя се собствеността на компанията, но не и нейното управление. Може да има смени във висшия мениджмънт, но ние като цяло купуваме готова компания с готов екип. Ние ще задаваме само рамката и стратегията и ще следим за ефективността на компанията“, каза Върбакова.

„Имаме самочувствието, че имаме достатъчно опит зад гърба си в областта на енергетиката. Ние купуваме една добре работеща компания с добър екип от специалисти. За хората всичко си остава така както е био. Смяната на собствеността не променя по никакъв начин продукта, който крайният потребител ще получава. Ние към момента не сме все още собственици на компанията в момента“, каза тя.

„Изпускайки полет от Прага сега загубих част от багажа си. Договорът за сделката беше най-ценният товар обаче. Носихме го обаче в ръчния багаж. Теглото му е 15 килограма“, разкри тя.

Познавам Теменужка Петкова от 20 години. Случайно се срещнахме, запознахме се исприятелихме. Благодарение на нея в последните години енергетиката беше оздравена и тези критични моменти, които имаше преди това с този сектор, са вече минало. Цялата сделка се проведе по чешкото законодателство. Всички разговори бяха в Прага и българското правителство, министри или политически лица, не са имали никаква информация за нея. Не знам защо госпожа Петкова е подала оставка. Тя е експерт и няма нищо общо със сделката, която ще сключим. Други политици не познавам, защото не бях известна в тези среди. Аз работя в сферата на бизнеса и така смятам да остане. Не искам да бъда използвана за политически цели“, каза Върбакова.

„Процедурата беше открита, и то повече от една година. Излизаше постоянно информация кои са кандидатите за покупката на дружеството. Учудвам се каква е тази истерия, защото от година медиите показват кои бяхме кандидатите„, каза тя.

„Към момента моите компании са много стабилни. Плащам си данъците. Няма банка, която да финансира такава сделка, ако собственикът, тоест аз, имам задължения“, заяви Върбакова.

Категорично не възнамеряваме да продаваме собствеността на дружеството на трето лице“, добави тя.

„Приятели и близки се ядосват и се сърдят как може да се говорят такива неща за мен. Ядосват се защо ми се говори на малко име“, възмути се Върбакова.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"