Бивш директор на ЧЕЗ категорично: Няма човек зад гърба на Гинка Върбакова, сделката ще се случи!

„Не виждам никаква некоректна информация от г-жа Върбакова. Мисля, че е обяснила много добре сделката. Познавайки вътрешните процеси и управлението на ЧЕЗ, абсолютно изключвам, че има човек зад гърба й. За да се случи една сделка трябва да има продавач и купувач.

ЧЕЗ не е виновен, че големите играчи нямат апетит да инвестират“, каза бившият оперативен директор на ЧЕЗ Петер Баран, който 5 години е бил начело енергоразпределителната компания.
„ЧЕЗ е акционно дружество, който си има управителен съвет и надзорен съвет. Няма значение къде ще бъде купена тази компания, тя не е държавна и министърът на Чехия няма никаква власт над нея. Това е много политически чувствителна тема и винаги ще бъде“, обясни той. 

„Хората в Европа се отопляват със скъп ток и когато те плащат високите си сметки за ток не са доволни и обвиняват политиците. Регулаторът определя цената на тока, а не те. Той увеличава, намалява и определя тези неща. Винаги сме имали разправии“, обясни още бившият директор на енергоразпределителното дружество.

„Всички се учудват коя е Гинка, това ми харесва. До сега за няколко години се изредиха много чуждестранни фирми, които искаха да купят ЧЕЗ, но предлагаха неудовлетворяваща цена за това. Според мен няма как министър-председателите на България и Чехия да не знаят за такъв тип сделка. Може да нямат подробности, но със сигурност са наясно“, твърди той. 

„Няма институция в България, която да спре тази сделка. Тя ще се случи. Ако самата компания не се откаже от сделката, тя ще се осъществи“, заключи Баран. 

По отношение на сделката с „Инерком България“ Баран смята, че в централата на чешката компания са си свършили професионално работата и беше категоричен, че щом има купувач и осигурено финансиране, продажбата може да се случи. Той не очаква, че институциите могат да спрат процедурата по продажбата на ЧЕЗ България.
Единственият вариант сделката да бъде анулирана е купувачът да се откаже или финансиращите институции да не отпуснат заема.

Още през 2013 година, когато заради обвинения за надписани сметки падна правителството на България, CEZ Group е имала намерение да се изтегли от страната и да се насочи към други пазари – Германия и други страни в Западна Европа, каза още Петер Баран.

Той призна, че компанията е имала много конфликти с правителството и средата. В допълнение пазарът у нас е нестабилен и вероятно това е причината страната да не е апетитна за големите играчи, смята той.

Според него причината другите оферти, които е получила CEZ Group за активите в България, да не бъдат приети, е, че те не са удовлетворили ръководството на компанията.

Баран коментира още, че винаги в периода на своето управление – от 2011 година до 2015 година, е имал спорове с енергийния регулатор за цената на тока, но допълни, че компанията не е работила на загуба.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"