Експерт хвърли „бомба“: Бойко е в страшен капан. Няма измъкване. Ще го

Премиерът Бойко Борисов е в опасен капан около сделката с ЧЕЗ и капанът може да щракне. Това коментира политологът Георги Киряков пред БНР. 

„От една страна, ако сделката се осъществи, той ще има проблем с обществото, защото обществената реакция беше много силна и продължава да е силна и докато не се отговори на въпросите, които са зададени в публичното пространство, дотогава няма да има спокойствие в самото общество. Другата страна на капана е, че ако сделката не се осъществи, тогава хората, които по някакъв начин стоят зад нея – ако вярваме на думите на Гинка Върбакова, въпреки че те са противоречиви – може да поискат, след като не е станало тяхното, да бутнат правителството“, подчерта политологът.

Според Киряков един от най важните въпроси е „кои са тези гадове“, както ги определи премиерът, които се опитват да разклатят не само неговата стабилност – психическа и политическа, но и стабилността на държавата.

„Защо не ги посочи, вече толкова време не ги посочва. Какво точно целят гадовете? Каква е целта на комплота, който му оргарнизират от време на време? Все пак се беше разбрал с всички. Нали е компромисният премиер, премиер на стабилността. Какви са причините от време на време да му подливат вода? И в това студено време тази вода става на лед“, иронично подхвърли политологът. 

Ще се уверяват да няма паника и напрежение в обществото като през 2013 г.

Георги Киряков е категоричен, че задължение на премиера е като е казал „А“ да каже и „Б“, тоест освен „кои са тези гадове“ да каже и откъде са те. 

„Много странности се случват около продажбата на ЧЕЗ. Има посещение на чешкия премиер в България с неясна цел и неясен разговор, никой не разбра точно какво са си говорили двамата премиери. Но е възможно и конспиративните теории вече развиват тези, че това посещение е било част от договарянето на сделката, с неясен за тогава все още купувач“, посочи още политологът. 

Според него цялата ситуация в момента хвърля сериозна сянка на съмнение върху това дали България е нормална държава и дали управляващите в тази държава могат да се справят с предизвикателствата – не само вътрешнополитически, но и общоевропейски.

„Вниманието наистина се отклонява в посока, която не е желана не само от България, но и от Европа, особено ако имаме предвид, че в тази сделка с ЧЕЗ има намесени някакви руски и грузински интереси, както се твърди“, обобщи политологът.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"