3 март е! Днес отбелязваме националния празник на България!

Днес отбелязваме националния празник на България. Навършват се 140 години от Освобождението на страната ни от турско робство.

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с което се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877 г.

и се поставя началото на Третата българска държава. През 1890 г. 3-ти март е обявен за Национален празник.

След близо 500 години под турско робство, 70-те години на 19 в. и учредяването на българската епархия през 1870 г., поставят началото на решителното освободително движение. В Букурещ е формиран български революционен централен комитет, начело с Васил Левски, който започва подготовка за въстанията срещу османската власт в България.

На 24 април 1877 г. в Кишинев е издаден манифест на император Александър II, с който Русия обявява война на Османската империя. Руската армия се командва лично от императора. Една от най-значимите битки, прославена и в родната ни литература е Шипченската епопея. Ордите на Сюлейман паша е трябвало да разбият частите за прикритие, укрепели се по стръмнините на връх Шипка, за да може турската войска да пробие в Северна България.

Цялото българско опълчение е в рамките на предния отряд. Паметната битка, отразена във Вазовото стихотворение от „Епопея на забравените“ остава завинаги част от българското самосъзнание.

През 1878 г. по силата на международен акт е възстановена българската държава. За първи път денят на Освобождението е отбелязан през 1880 г., а десет години по-късно 3 март е обявен за национален празник на Република България.

Националнит празник на България 3 март ще бъде отбелязан с празнична церемония на централния площад в Плевен.

Проявите за деня започват от 9.00 ч., когато ще бъде даден официално старта на лекоатлетическата щафета „Обиколка на Военноисторическите музеи – Плевен“. Награждаването на победителите от нея ще се състои час по-късно на пл. „Възраждане“.

От 11.00 ч. с издигане на националното знаме на централния площад ще започне тържественият ритуал, посветен на 138-та годишнина от Освобождението на България от турско робство. Свещеници от плевенски храмове ще отслужат пред Вечния огън в Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ панихида в памет на загиналите воини от Съюзническата армия. Ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към освободителите, пише Дарик.

В 12.00 ч. в залата на ДКТ „Иван Радоев“ е празничният концерт по случай Националния празник, с участието на Северняшкия ансамбъл, фолклорен ансамбъл „Мизия“ с ръководител Михаил Денев при читалище „Съгласие“ и Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Нашенчета“ с ръководител Огнян Летов при Центъра за работа с деца.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"