Всеки трябва да знае! Това може да спаси живот! Ако видите това, задължително е да

Припадъкът е краткотрайна загуба на съзнание. Причините са много: силна емоция, лоша храна, прегряване, задух, загуба на кръв, болести, и т.н.

Невъзможно е да се разбере веднага причината за загуба на съзнание, така че е по-добре е, ако се случи, да се обадите на бърза помощ.

Докато чакате линейката обаче има няколко неща, които може да направите като първа помощ:

1. Намерете пулса на човек и разберете, дали е буден или е изпаднал в безсъзнание.

2. Необходимо е да се осигури кръвообращението на главата. Вдигнете краката нагоре.

3. Една от най-честите причини за припадъци е гладът. Трябва да поставите парче захар в устата на човек. Също причина може да бъде понижено ниво на кръвна захар при пациенти с диабет.

4. Опитайте се да събудите пациента, като потупвате бузите му или напръскате лицето му с вода.

Преди да загуби съзнание, човек най-често чувства слабост, гадене, замайване, шум в ушите, притъмняване пред очите. Характерни симптоми на припадък също са студена пот, бледност.

Опитайте се да избегнете ситуации, които предизвикват слабост: не се изпрвяйте рязко, ако дълго време сте стояли, или лежали.

Пийте много вода и не ограничавайте приема на сол (ако няма противопоказания).

Ако усетите слабост в краката и че ви прималява няколко пъти ритмично стегнете коремните мускули и бедрата. Това ще помогне да се увеличи потокът на кръвта от долните крайници до главата.

Ако почувствате, че припадате и сте на улицата, клекнете на едно коляно или поставете единия крак на по-високо./Zdrave.to

 

 

  

 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"