Вицепремиерът Симеонов обяви как ще свършат етническите проблеми, тормозещи българите

„Проблемите, свързани с етническото съжителство, ще се разрешат, когато се спазват законите“. Това каза в Пловдив заместник министър-председателят по икономическите и демографски въпроси Валери Симеонов, цитиран от Фокус.

„Проблемите трябва да се решават и трябва да се върви към посока разбиване на модела на гетото. Закони има, но законите трябва да се спазват.

Спазването на законите е свързано с премахването на незаконните постройки“, посочи вицепремиерът Валери Симеонов. 

По думите му законът е за всички и трябва да се прилага.

„За мен община Пловдив е една от най-богатите общини и тя трябва да бъде пионер в демонстрацията на спазването на законността“, заяви Валери Симеонов. 

Той коментира, че законопроектът е продиктуван от една много сериозна необходимост, която е свързана с постройки, които са конструктивно изрядни, които са правени съобразно нормативните изисквания преди години, но поради една или друга причина е пропуснат срокът за тяхното признаване като търпими по закон. „Запознат съм със законопроекта, имахме такова предложение и ще говорим допълнително с колегите“, каза Валери Симеонов. 

Вицепремиерът откри Националния форум за , посветен на съвременните пространствени и културни тенденции в етнически смесените райони. Основните акценти на форума ще бъдат свързани с идентифицирането на проблемите в етнически смесените райони, действията, които се предприемат за тяхното разрешаване, както и препоръки за изготвянето на различни публични политики, стратегии, нормативни документи и проекти за повишаване на ефективността на секторните интервенции в ареалите с висока концентрация на ромско население.

„Културните и етническите въпроси в България са от първостепенна важност във всяко правителство и трябва да останат такива. Българи е не само най-старата държава в Европа, но и е една от страните, в които мнозинство етноси и народи съжителстват мирно в продължение на повече от 1 300 години. Винаги съм казвал, че българският етнически модел може да бъде пример за много други страни“, коментира в откриващото си слово вицепремиерът Валери Симеонов.
 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"