Огнян Стефанов отива на съд: Криел данъци

За укриване на данъци върху сумата от близо 270 000 лева отива на съд собственикът на сайта „Фрогнюз” Огнян Стефанов, съобщава в. „Труд“.

Срещу Стефанов има няколко разследвания за това, че не е декларирал доходи пред данъчните. Обвинителният акт е официално внесен в съда от Софийската градска прокуратура, а първото заседание на магистратите е в петък.

 

Според сметките Стефанов не е платил данъци в размер на 27 000 лева. Ако бъде признат за виновен, той може да лежи в затвора от 2 до 6 години.

През последните месеци Стефанов и неговият сайт се специализират основно в пускането на доноси срещу депутати, министри и главния прокурор и фанатична защита на банкера-беглец Цветан Василев.

Като бивш агент на Държавна сигурност, носел гордо псевдонима „Академик”, Стефанов е запознат с доносническата дейност от времето, когато е бил в услуга на мракобесната комунистическа служба.

Сега държавното обвинение е на мнение, че има достатъчно доказателства как Огнян Стефанов не е декларирал общо четвърт милион, взети на ръка от човек на бившия мажоритарен собственик на фалиралата КТБ. Цветан Василев е подсъдим за източването на трезора и чака решението на съда в Белград за екстрадирането си.

250-те хиляди лева “Академик” прибрал на два пъти – първо през август 2013-та, когато човекът на Василев му дава 100 000 лв. Втората сума от 150 000 лева Стефанов слага в джоба през март 2014-а.

Според прокуратурата двете крупни суми са дадени на собственика на “Фрогнюз” след личното нареждане на Цветан Василев. “Академик” получил 100 000 в бизнес-сграда в столичен квартал, малко преди обед на посочената дата.

150-те хиляди лева Огнян Стефанов пак получил на ръка на същото място, отново след лична заповед на Василев към негови хора, които са свидетели по делото.

Така става и ясно защо бившият агент на ДС е един от най-големите защитници на избягалия банкер, подсъдим за най-големия грабеж в новата история на България.

Другите две деяния, за които Стефанов ще бъде съден в същия процес, касаещгорните деяния, е за по-малки суми, за които не е платил данъци – 5300 лева и 14 300 лв.

Търговийка със “Слънчев бряг” АД
Разследван е и за фиктивни договори 

Огнян Стефанов е разследван и за деяния в периода от 02.08.2007 до 14.05.2010 година. В този период Стефанов, в качеството си на управител и представител на “Фрог нюз” ЕООД, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери. За целта той е използвал фалшиви документи при водене на счетоводство, и при представяне на информация пред данъчните. Той прибрал пари с фалшиви счетоводни документи от “Слънчев бряг” АД, което през онзи период е било оглавявано от неговия дългогодишен бизнес партньор Младен Мутафчийски, починал през 2013 г.

Според документите по делото, в годините от 2006 до 2010 година, в които Стефанов е управлявал юридически “Фрог Нюз” ООД, дружеството е въртяло търговийка със “Слънчев бряг” АД.

Обороти
“Слънчев бряг” АД имало много високи обороти и за да бъде намален дължимият данък, Мутафчийски и Стефанов сключвали фиктивни договори между двете дружества.

Като шеф на “Фрог нюз” ООД Огнян Стефанов подготвял и подписвал договори за услуги, фактури с невярно съдържание. Разследващите установили, че предлаганите услуги (рекламна дейност – б.а.) не са изпълнени, но въпреки това Стефанов обявил пред данъчните, че всичко е завършено.

Заради фалшификатите на “Академика”, “Слънчев бряг” АД получава възможност да си възстанови данъчен кредит от държавата на стойност 132 000 лева.

В доказателствата са представени 34 броя фактури с невярно съдържание за рекламни услуги, подписани от Стефанов. Всички те са за рекламна услуга, извършена само на хартия от “Фрог нюз” ООД за “Слънчев бряг” АД. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ
 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"