Шефът на полицаите-рекетьори взел 20 бона подкуп, дал по 1000 евро на ортаците си, но изникна нова мистерия!

„През юни 2017 година бяха арестувани полицаите Стефан Модев и Петър Атанасов. Те бяха обвинени за грабеж на няколко мастърбокса цигари. По време на това разследване е установено, че по аналогичен начин е имало и други два грабежа на лица, занимаващи се с незаконна търговия на цигари без бандерол“, съобщи на брифинг в Пловдив окръжният прокурор Румен Попов. 

Установено е било и търговците са дали показания, че мъже, които се представят за ченгета и показват служебните си значки, са спирали търговците, слагали са им белезници и след като ги принуждавали да лягат на земята, са извършвали грабежи.

Установени са двама пострадали търговци. Единият от тези мъже през декекември 2016 година по идентичен начин е бил рекетиран в района на Лаута в Пловдив и са му взети няколко мастербокса с цигари.

През март 2017 година той е получил телефонно обаждане от 6 РУ в Пловдив и е бил извикан да се яви там. Когато е отишъл, са му връчили призовка, че трябва да се яви на разпит в РУ „Раковски“. Там именно се е срещнал с въпросните двама полицаи, които са били арестувани през месец март тази година. Тогава те са му показали снимката на неговия микробус, в който е имало тайник с цигари. Именно тогава са му поискали и подкупа от 20 000 лева, които синът на търговеца е предал на Стефан Модев. Установено е, че в схемата за рекет е участвал само Модев, а Атанасов, който е задържан по стария случай, няма съпричастност към тези грабежи. 

Когато синът на търговеца е предал подкупа от 20 000 лева Стефан Модев е дал част от парите на шефа на РУ „Раковски“, а  той от своя страна е дал по 1000 евро подкуп на подчинените си. Самият той е твърдял пред разследващи, че е взел също 1000 евро. Къде са оставалите пари тепърва ще се установява. 

Двамата полицаи от Раковски са направили пълни самопризнания за престъпленията. Думите им напълно съвпадат с извършените до този момент разследвания. Шефът на полицията в Раковски е направил частични самопризнания и предстои днес, след повдигане на обвиненията, да бъде отново разпитан.

Тримата – шефът и двамата му подчинени, след като са взели подкупа от търговеца, са скъсали пред него снимката на микробуса и са казали че с това случаят приключва. Изготвили са документи, че са направили щателна проверка и не са установили данни за наличие на престъпление, извършено от търговеца. Опитали са се всячески да замаскират стореното. Тримата са отстранени от длъжност и срещу тях са образувани дисциплинарни производства съпбщи шефът на пловдивската полиция Атанас Илков. 

Установено е още, че освен цигарите, които са откраднали от търговеца, са задигнали още стоки и пари от него на стойност 41 000 лева. Заплашени са от затвор от 3 до 10 години, глоба от 20 000 лева и лишаване от права да изпълняват полицейска длъжност. 

Кристина ИВАНОВА,

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"