Цацаров за оковаването на Иванчева: Няма арест, който да не е унизителен, просто бе спазен законът!

Аз считам, че прокуратурата е направила всичко възможно, за да изпълни своите задължения по закон. Аз считам, че моите колеги си свършиха работата и категорично стоя зад тях. Това каза пред Нова тв главният прокурор Сотир Цацаров по повод ареста на районния кмет Десислава Иванчева, след като вчера в ексклузивно интервю за изтъкна, че арестите срещу корупцията не се харесват от грантово зависими политици.
 
Той посочи, че трябва да се уточни какво се разбира под „премината граница“.

„Не мисля, че е премината каквато и да е граница. Просто беше спазен законът. Немалка част от тези, които говорят за премината граница, са тези, които създават закона“, посочи Цацаров.
 
„А че арестът е унизителен, спор за това няма. Ще ми позволите да цитирам Никола Филчев – няма арест, който да не е унизителен“, подчерта той.
 
Главният прокурор посочи още, че след като е получил уверение, че позицията на министър Екатерина Захариева относно ареста не е официалната позиция на правителството, „раздор между властите няма и не може да има“.
 
 
По отношение на критиката и от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова Цацаров заяви: „Ако тя смята, че процедурата води до нарушение на човешките права, абсолютно нейно право и възможност е да предложи изменение в закона“.
 
„Най-голямата неистина бе това, че парите са върнати, т.е. че вещественото доказателство не съществува. Но адвокатът работи за хонорар, това не е срамно, това не е лошо“, обясни Цацаров и добави, че е нормално защитата на Иванчева да ползва такива похвати.

От вчера консултациите за екстрадицията на петима български граждани в САЩ вече са факт. В тях участваха представители на Министерство на правосъдието и на Върховната прокуратура и на Държавния департамент и прокуратурата във Флорида. Не са налице предпоставките за задържане, обясни Цацаров по повод искането на САЩ петима българи, работили в американска фирма, да бъдат екстрадирани.
 
Очевидно е, че временното задържане като процедура ще бъде избегнато. Българската прокуратура няма да пристъпи към задържането на лицата. Ако американската страна предяви искане за екстрадиция, то трябва да бъде разгледано, обясни главният прокурор.
 
„За мен предпоставките за екстрадиция не са налице. Това ще бъде поддържано от прокурорите, ако се стигне до съд“, заяви той.

По отношение на футболното хулиганство главният прокурор посочи, че държавата трябва да използва ресурса си, за да сложи край на случаите на агресия като този срещу ранените с бомбичка полицаи. По думите му, случилото се е не просто срамно – изисква се твърда намеса на държавата. Той се обяви за присъди, които реално да вкарват извършителите в затвора. 
 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"