Лидер на работодателите разкри пред разхищенията в държавната енергетика и активната роля на синдикатите в това престъпление

Вчера работодателски организации официално се обявиха против далаверите в енергетиката и призоваха Народното събрание да приеме важни промени в Закона за енергетиката. Работодателите твърдят, че благодарение на остарял нормативен текст (пропуск) в Закона за енергетиката, ТЕЦ „Варна“, ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ „Марица 3“, Димитровград, поискаха поскъпване на тока за битовите потребители с над 20%. Трите ТЕЦ-а искат да продават ток на регулирания пазар, но на три пъти по-високи цени спрямо пазарните. Така потребителите ще трябва да съберат над 330 млн.

лева над нормалните ценови нива, което ще доведе до поскъпване на тока за бита с минимум 20%. потърси за експертен коментар председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

– Г-н Велев, какво накара всички работодателски организации да въстанат срещу далаверите в българската енергетика?
– Има големи проблеми с „ТЕЦ Мини Марица-изток“ и исканията за увеличаване на административно определяната цена на въглищата. Това искане е неоснователно и водещо до увеличаване на цената не ел. енергията за всички домакинства и за бизнеса. Цената, която в момента е определена, не е никак ниска – тон условно гориво се плаща 77 лева. Проучванията, които правим, са за много по-ниски цени в Германия, Канада, САЩ. Между 34 и 60 лева за тон условно гориво. Тоест виждате, че у нас имаме една висока административно определена цена. 

Ако има проблеми, те не са поради ниската цена на въглищата, а поради лошото управление и ниската ефективност. В тези мини има два пъти повече персонал от колкото в мини, както в Чехия, Полша, така както и в Бобов дол. В „Мини Марица-изток“ има 800 души администрация. Там се случват огромни разхищения и злоупотреби.

– Какви са тези злоупотреби и разхищения?
– Разходите за труд в мините, например, са над 3000 лева месечно на човек, включително за тази огромна администрация. Въпреки разхищенията и злоупотребите, именно поради високата цена на въглищата, която е определена, мините за полугодието, като гледаме отчета, са на печалба. Имат направени инвестиции за 25 милиона лева, извършени са ремонти за 27 милиона лева – това е направено за половин година. 

Всъщност има огромни резерви за повишаване на ефективността и производителността. Трябва да се оптимизира персоналът, да се спрат разхищенията и злоупотребите. Преди 3 години, вследствие на големите протести на работодателите при увеличаването на цената на задължения към обществото, бяхме постигнали съгласие да изпратим представители на работодателските организации в органите за управление на държавните дружества в енергетиката. Целта беше да се способства за повишаване на ефективността им, но това така и не се случи. Има огромни резерви. Колективният трудов договор е обрасъл с всевъзможни привилегии, каквито няма даже в системата за МВР.

– За какви привилегии говорите?
– За всевъзможни доплащания и допълнителни отпуски, 15 заплати при пенсиониране. Огромни привилегии за цялата армия от щатни и нещатни синдикални дейци. Става въпрос за коли, кабинети, смартфони, доплащания за всички, платени отпуски, командировки и т.н. На практика тези мини се управляват от синдикатите и това се случва изключително неефективно. 12 страници са привилегиите, а такива привилегии няма никъде в България. За тези привилегии се плаща чрез високата цена на въглищата и оттам е електроенергията от всички останали български работници, които изкарват заплатите си на пазара, продавайки продукция в остра конкуренция със световните пазари, без да има кой да има определя административно високи цени на продукция.

– Защо се получава така, че синдикатите не защитават интереса на работниците?
– Синдикатите защитават интереса на много малка част от работниците в България. Има 2 250 000 наети работници, а те защитават интересите на 7 000 от тях, които са точно противоположни на интересите на останалите 2 250 000. Става въпрос и за всички пенсионери и за цялото население.

– По този начин не се ли продължава една порочна практика – далаверите в енергетиката да се узаконяват?
– Точно така. Едно увеличаване на цената на въглищата няма да доведе до нищо друго, освен до увеличаване на злоупотребите и разхищенията.

– Говори се, че в последните месеци някои синдикални лидери са се сдобили с чисто нови автомобили за хиляди левове. Вие имате ли такава информация?
– Да, получаваме такава информация. Закупени са една дузина нови коли за по 40 000 лева. Това е много странен случай. Мениджмънтът кара старите коли на синдикалните босове. Това е срамна история и показва всъщност кой управлява и го прави много неефективно – с два пъти по-ниска производителност, два пъти повече персонал, три пъти повече администрация.

– Какво очаквате Вие от парламента и какви промени трябва да се направят в Закона за енергетиката, за да се спрат тези порочни практики?
– Трябва да се повиши ефективността на управлението на държавните компании. Нужно е да се назначи професионален мениджмънт и да му се предоставят големи права по договорите за управление. Говореше за обемен Закон за управление на държавните дружества. Това така и не се случи. Листване на борсата на големите компании в енергетиката би подобрило корпоративното има управление.

Интервю на Явор БЕЛЧЕВ,

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"