Ако усетите това – имате голям проблем! Незабавно бягай при лекаря си! Това е знак, че имаш

Според “Medicine Health Library” на Джон Хопкинс, цирозата и други хронични чернодробни заболявания са често срещани причини за смърт в САЩ. Също така се посочва, че средно 31 хиляди души в САЩ умират всяка година от цироза. Така че е наложително хората да знаят, които са признаците, които увреждат черния дроб.

В много случаи увреждаме черния дроб поради избора си на начин на живот.

Независимо дали постоянно консумирате големи количества алкохол, пушите цигари или преяжда с нездравословна храна, вие поставяте допълнителен стрес върху черния дроб. Ако черният Ви дроб е прекалено натоварен, той няма да може да разгражда мазнините и да произвежда енергия, така че ще се уморите.

По-долу ще намерите най-честите признаци на увреждане на черния дроб и ако изпитвате някой от тях, трябва да посетите лекар и да помислите за промяна на някои от вашите навици.

Абдоминални болки: Според Брус Бейкън, професор по вътрешни болести и председател на гастроентерологията в Университетското училище по медицина “Сейнт Луис”, един общ признак за увреждане на черния дроб са коремните болки. Бейкън казва, че ще почувствате подуване или болка в горния десен квадрант на корема. Причината за това е, че дебелият край на черния дроб е от дясната страна.

Жълта кожа или очи (жълтеница): Джамил Уоким-Флеминг, специалист по чернодробното заболяване в клиниката в Кливланд, обяснява, че увреденият черен дроб причинява жълто на кожата или очите ви, тъй като позволява да се отдели билирубин (жълто съединение) в кръвта ви. Ако черният дроб е здрав, той ще може да се справи с билирубина, добавя Флеминг.

Болка в ставите: Флеминг посочва, че повръщането, ставните болки, умората и загуба на апетит са всички взаимосвързани симптоми на чернодробно заболяване – главно автоимунен хепатит. Това е състояние, при което имунната ви система атакува клетъчните тъкани в черния дроб. Според Националните здравни институти това състояние е по-често при жените, отколкото при мъжете.

Кожни петна: Според Флеминг, ако черният дроб не почиства правилно кръвта в тялото ви, проблеми със съсирването могат да се появят близо до повърхността на кожата. Флеминг добавя, че тези проблеми с кръвосъсирването могат да причинят големи кожни петна.

Объркване: Един от признаците за увреждане на черния дроб е, ако започнете да изпитвате объркване. Според Флеминг увреденият черен дроб може да позволи да се натрупа прекалено много мед в кръвта и мозъка ви. Това може да доведе до симптоми, подобни на Алцхаймер. Тя добавя, че ако изпитвате това, шансовете са, че това не е единственият симптом, който сте изпитали. Объркването се свързва с напреднало чернодробно заболяване.

 

 

kakvo.bg

 

 

  

 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"