Половинката на Боян Петров обяви най-смелото нещо, което някога съм чувал: С детето отиваме в

Половинката на Боян Петров – Радославав Ненова, разкри в студиото на сутрешния блок на bTV последни подробности около спасителната операция за алпиниста.

„Днес е последният ден, в който се провежда търсенето. Китайските спасители ще проверят места, забелязани на сателитната снимка, които не се виждат добре, в сянка са. Всичките са в ниското – в района между базовия лагер и лагер 1.

В този диапазон ще е търсенето, встрани от традиционния маршрут, така че ако има загубване или смяна на маршрута, да видят тези места. Вариант е да е паднал в пукнатина, в скрита от снега цепнатина, това се случва много често. Има различни начини, които могат да те спасят от пропадане, но не можем да знаем какво се е случило, за да разсъждаваме дали е паднал в цепнатина или се е скрил в пещера да чака. В началото е възможно да е направил така, но ако това е причината – бурята, той трябваше да е слязъл досега, да е намерил сили. В момента шансът е толкова минимален, но аз като не знам какво се е случило, не съм Господ да раздавам на хората дали са живи или не“, каза Ненова.

„За мен всичко е много лично и съм се хванала за надеждата, а не за фактите. От деня, в който ми се обадиха от базовия лагер, досега трябваше да се стегна, да се мобилизирам, за да може всичко да се случва. Стана една вълна от хора, които се включиха. Помагат ми много. Със сигурност знаех, че много хора го обичат, но сега се убедих. Свързаха се с мен алпинисти, които са катерили с него по света, дават ми варианти, маршрути, помощ за цялата организация. Не съм спала много. За мен денят започва когато там съмва – 3 ч. българско време. Имам чувството, че водя битка с планината – тя го искаше за себе си, аз за мене, сякаш не спираме да се надиграваме. Планината има последната дума. Опитвала съм да си мисля какво прави, дали чака. Не мисля, че го е било страх, той там се чувства добре. Никога преди тръгване не се сбогувам с него, че няма да се видим“, коментира жената до Боян.

Тя взе отношение и за коментарите на хората в последните дни: „Хората виждат нещо като „Биг брадър“ на екрана, дават акъл, включват се, изключват се, но сериозните коментари идват от малкото хора, които са специалисти“.

„Диабетът със сигурност не му е повлиял, спучване може да има, може да е паднал, да е счупил крак. Той има добър контрол върху тялото си, не е нещо, което не може да контролира, знае как да го прави в тежките условия в планината. Без инсулин може да остане жив достатъчно дълго. Преди години беше пропадал в такава цепнатина, но токава наблизо имаше и други експедиции, които бяха видели в цепнатината оставени негови неща. Тогава го спасиха. Не винаги като паднеш физически се нараняваш, но е трудно да се излезе. Зависи как си пропаднал, как си се заклещил. Той е много педантичен, не се случва да загуби нещо“, разкри още Ненова.

„Аз не можах да взема решение търсенето да се спре, дори когато вчера непалците си свършиха тяхната мисия. Зарадвах се, че от китайска страна продължават, защото това ми дава още един ден надежда. Мога да натисна и да кажа да спрат, но те докато са решили да търсят, ни остава една надежда и не смея да се обадя“, обясни още половинката на алпиниста.

„На детето споделям истината, няма как да е иначе, защото тази новина е навсякъде. Той отказва да повярва, че баща му може да си е заминал. Плача много, дори сега се опитвам да контролирам сълзите, но все пак това е много лично нещо. Откакто получих съобщение, че го няма, започнаха трудните моменти в емоциите и в самите действия и още дълго време ще продължават. Аз самата ходя по планини и никога не е ставало въпрос това да се спре. Не трябва когато хората, които имат голяма цел, да бъдат спирани“, каза тя.

Ненова разкри и нещо много лично. „С детето искаме да отидем до базовия лагер. Не се сърдя на планината, искам по-скоро да отидем там и да усетим това място“, завърши Радослава.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"