Карадайъ: ДПС е опозиция в парламента, но не е опозиция на европредседателството

ДПС е опозиция в българския парламент, но не е опозиция на европредседателството. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на работна закуска с държавни и правителствени ръководители от АЛДЕ, съобщиха от пресцентъра на ДПС.

„Приоритетите на ЕС и на европредседателството са и наши приоритети, няма как да бъдем опозиция”, допълни лидерът на партията. „Ние имаме най-дълга евроатлантическа биография, за нас ЕС е съюз на ценности и за нас това е кауза.

Ние не правим и не сме правили компромиси с ценности”, бе категоричен Карадайъ. Той припомни, че ДПС отдавна настоява за присъединяването и интеграцията на Западните Балкани към ЕС. Карадайъ бе убеден, че единни и мирни Балкани, част от ЕС, ще зададат един модел на по-голяма стабилност и сигурност в Европа.

„Мир с всички, но върховенството на закона е основна ценност. България и ЕС трябва да са приятели с Русия, но при стриктно спазване на Международното право. Но опозиция на европредседателството се оказват коалиционните партньори в това управление“, каза Мустафа Карадайъ.

„Трябва да си защитаваме ценностите, които ни обединяват и не трябва да правим компромиси с тях. Европа не трябва да се затваря“, заключи председателят на ДПС. Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте изрази подкрепата на европейските либерали за изразените позиции и политики на ДПС. Той също коментира рисковете, които носят популистките и националистическите формации, които оспорват базисни европейски ценности. На срещата присъстваха Марк Рюте – министър-председател на Нидерландия, Юрий Ратас – министър-председател на Естония, Андрей Бабиш – министър-председател на Чехия, Ксавие Бетел – министър-председател на Люксембург, Юха Сипиля – министър-председател на Финландия, евродепутатът и зам.- председател на ДПС Филиз Хюсменова, евродепутатът и зам.-председател на АЛДЕ-партията Илхан Кючюк.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"