Ето я най-благоприятната дестинация за трупане на богатства

Двамата най-богати французи – титаните на лукса Бернард Арно и Франсоа Пино, са увеличили състоянието си общо с 22.3 милиарда долара тази година. Благодарение на тях родината им се изкачва до първата позиция в класацията на най-благоприятните дестинации за трупане на богатства, пише Bloomberg, цитирана от Профит бг. 
 
13-те най-заможни французи заедно са добавили към активите си 27.

6 милиарда долара, което прави 12% ръст от началото на тази година. Темповете са почти двойно по-бързи от тези в Япония, която заема втората позиция в класацията на Bloomberg Billionaires Index.

Общото състояние на 500-те най-богати хора на планетата се увеличвава с по-малко от процент за същия период. 
 
За френските милиардери обаче благодатната година се дължи най-вече на успехите на двама души – 69-годишния Бернард Арно, който управлява LMVH и 81-годишния създател на Kering (компанията-майка на Gucci) Франсоа Пино.

Подновеното търсене на луксозни стоки в Китай и разширяването на пазарния дял в онлайн търговията е основната причина за финансовите им успехи. 
 
В случая с Пино влияние оказва и ръстът на продажбите в притежаваната от него аукционна къща Christie’s. Общото му богатство възлиза на над 36 милиарда долара.

Бернард Арно обаче си остава най-богатият европеец с общи нетни активи на стойност 77 милиарда долара. Неговият холдинг LVMH управлява марката Louis Vuitton, шампанското Moet и Dom Perignon, часовниците Tag Heuer, линията за висша мода Cristian Dior и близо 70 други луксозни брандове.
 
Позитивният тренд в света на модата и луксозните стоки се отразява добре и на други компании. Братята Ален и Жерар Вертхаймер, които притежават Chanel, увеличават активите си с 3.7 милиарда долара, а наследничката на империята L’Oreal Франсоаз Бетанкур Майерс, която е и най-богатата жена в света, добавя към състоянието си цели 3.7 милиарда. 
 
Не всички френски милиардери в Bloomberg Billionaires Index обаче могат да се похвалят с постиженията си през 2018 г. Телекомуникационният магнат Ксавие Ниел записва спад на активите си от 2.6 милиарда от началото на годината. Личното му богатство падна до петгодишно дъно, успоредно с проблемите на притежавания от него кабелен и мобилен оператор Iliad SA, който продължава да губи пазарен дял във Франция. 
 
Най-богатият европеец Бернард Арно продължава да държи четвъртата позиция в световната класация на милардерите, в която водещите три места са заети от създателя на Amazon Джеф Безос (с активи от 132 милиарда долара), основателя на Microsoft Бил Гейтс (93 милиарда) и инвестиционния гуру Уорън Бъфет (близо 85 милиарда долара).  

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"