До България ври и кипи. Горивата скачат шоково. Хората фалират. Вдигат се в

Цената на литър дизелово гориво на бензиностанциите в Сърбия стигна 163,9 сръбски динара, което е около 2,74 лева, предаде БГНЕС. Стойността на горивото в страната се е увеличила средно с 9 динара за 1 литър бензин и с 11 динара за литър дизелово гориво. Средните цени на бензиностанциите на големите петролни компании в Белград и околностите му са 154 динара за литър бензин A95, 161,9 динара за A98.

Високата цена на горивата даде поводи за протести в редица сръбски градове в края на работната седмица.

В събота и неделя организаторите се опитаха да повторят акцията, но за разлика от петък протестът остана без сериозна подкрепа. По-рано във връзка с протестите заради високите цени на горивата в Сърбия президентът Александър Вучич обвини опозицията за демонстрациите. Вучич припомни, че „Сърбия има най-ниската цена на хляба“ и че „в Сърбия електричеството е най-евтиното в Европа“.

„Цената на електроенергията в Сърбия е 6,64 евроцента на киловатчас, по-евтин е от този в Македония – 8,2 евроцента. Защо не излезете на улицата, за да кажете, че не искате да плащате така евтино? Не е важен хлябът, електричеството не е важно, горивото е важно, а лекциите се държат от тези, които продадоха НИС“, каза Вучич.

Той заяви пред медиите, че през следващия период ще има все по-голям натиск върху Сърбия заради Косово. „Ще бъдем подложени на голям натиск, а онези, които по различни начини искат Сърбия да я пречупят, ще се опитат да го направят отвътре, за да отслабне нашата позиция за преговори и да кажат – вижте какво можем да ви направим“, смята Вучич.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"