Нова вълна отровни яйца залива Европа! Стигнали ли са до България?

Близо 73 000 яйца, предназначени за продажба в шест германски провинции, са заразени с инсектицида фипронил. Това съобщи министерството на земеделието на провинция Долна Саксония, цитирано от ДПА.
 
„В страната ни се внася яйчен меланж от Германия, но трябва да се има предвид, че това са преработени продукти и обикновено не са носители на микроорганизми или някакви химикали“, каза пред „Телеграф“ Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България. По думите на специалиста, няма опасност в продуктите, които внасяме от Германия, да има наличие на фипронил.


 
„България не е засегната от този проблем, тъй като подобен внос не е осъществен“, казаха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). От Агенцията по храните уточниха, че те гарантират за контрола и че той е постоянен.
 
Това е вторият случай със заразени с фипронил яйца за по-малко от година на територията на Германия.
 
Партидата от 73 000 яйца, заразени с инсектицида фирпонил и изпратени в Германия, са закъсняло последствие от заразените яйца през 2017 година, каза говорителят на холандската агенция по храните Роб Хагеман.
 
Остатъци от субстанцията, чието използване е забранено в продукти, които се консумират от хора, са още в почвата, добави Хагеман.
 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"