Китай инвестира в голям руски проект за втечнен газ в Арктика

CNPC (Китайската национална нефтогазова корпорация) е заинтересована от сътрудничество с Русия по въпроса за втечнения газ.

Пекин и Москва разглеждат възможността за покупка от страна на CNPC на дял от проекта на строителството на завода за втечнен газ „Арктик СПГ-2“, обяви министърът на енергетиката на РФ Александър Новак, цитиран от осведомителните агенции.

Това е новата идея на компанията „Новатек“ на Гиданския полуостров, където и ще се добива синьото гориво. Също така в сферата на влияние на завода ще влиза и участъка на Обския залив.

Стартирането на първата линия трябва да се състои приблизително през 2023 година.

Представителят на „Новатек“ Леонид Михелсон по-рано също направи заявление, в което подчерта, че компанията е готова да разгледа предложения от китайски партньори, които участват в проекта „Ямал СПГ“. Общият дял на акциите, които може да получи Пекин като резултат от сделката е 10%.

Трябва да отбележим, че освен китайците, в проекта участва четвъртата в света по обем на добива на газ френска компания Total, която има 20% от акциите. Контролният пакет акции принадлежи на отечествения оператор.

Участието на китайската компания в проекта ще позволи той да бъде изведен на ново ниво и да получи пълна сигурност от икономически сътресения, такива като западните санкции. За съжаление, въпреки желанието на европейския бизнес да работи плътно в Русия, ограничителната политика на властите често засяга партньорите, доставчиците и трети лица, които помагат на Русия да развива своите проекти.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"