Нова смъртоносна опасност за децата заклещени в пещерата, това ли са последните часове от живота им

Промяна в състава на въздуха в пещерата, където са заклещени 12 тийнейджъри и техният треньор по футбол, се превърна в нова заплаха за тях и спасителите им. Това заяви командирът на водолазите, които работят по спасителната операция на пресконференция, предадоха световните агенции.

„Поради наличието на голям брой хора, извършващи спасителните дейности в пещерата намалява процента на кислород и се увеличава делът на въглероден диоксид“, – каза началникът на Военноморските сили на Тайланд Афакон Йанконгкео. 

По думите му при тези обстоятелства вече не е възможно да се изчакат благоприятни климатични условия, за да бъдат извадени децата.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че участник в операцията за спасяване на групата момчета и треньорът им по футбол е починал поради липса на кислород. Мъжът, бивш морски тюлен, се бил включил в операцията като доброволец. Той починал през нощта, след като доставил бутилки с кислород. Първоначално спасителят е загубил съзнание, след като се е нагълтал с вода. Друг спасител, който е работил с него го е извадил на повърхността и се е опитал да го съживи, но той умира, без да дойде в съзнание.

Промяната в състава на атмосферата в пещерата беше забелязана вчера ден – въздухът е бил тестван от първия ден на операцията. Още преди откриването на учениците, спасителите непрекъснато доставяли кислород от повърхността до далечните зали чрез тръбопровод. Сега, според експерти, най-голямата опасност не е толкова липсата на кислород, колкото натрупването на въглероден диоксид.

Новите обстоятелства не позволяват да се мисли за възможността децата да останат в пещерата до ноември, когато дъждовният сезон ще свърши.

„Няма как и в пещерата да останат само блокираните деца и треньорът им, така че нивото на въглероден двуокис спре да расте, тъй като има хора, които най-вече работят за изпомпване на вода, за да не се наводни тя.

Въглеродният диоксид предизвиква поредица от реакции в организма, които варират от физиологични (например стимулация на белодробната вентилация) до токсични (например сърдечни аритмии и гърчове), анестезия (значително потискане на дейността на централната нервна система) и смъртоносна (тежка ацидоза и аноксия).

Ефектите на въглероден двуокис в конкретния индивид зависят от концентрацията и продължителността на експозицията, както и индивидуални фактори като възраст, здравословно състояние, физическа активност, професията, както и начина на живот.

Въглеродният диоксид е задушаващ газ. Той може да причини:

летаргия
задушаване
поява на световъртеж
главоболие
учестено дишане
ускорен сърдечен ритъм
емоционални разстройства
умора
гадене и повръщане
гърчове
зрителна и слухова дисфункция
загуба на съзнание и евентуално смърт
Симптомите се появяват по-бързо с физическо усилие.

При високо ниво на въглероден двуокис изместването на кислорода от въглеродния диоксид допринася за токсичността. Липса на кислород може да доведе до трайно увреждане на органи, включително мозъка и сърцето.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"