НСИ: Инфлацията в България нараства с най-силно темпо от 2013 г. насам

През юни годишната потребителска инфлация в България нарасна с най-силно темпо от първите месеци на 2013-а година насам, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през юни с 0,1% спрямо май, когато нарасна с 0,3%. На годишна база обаче инфлацията през юни се ускори рязко до 3,2% след повишение с 2,6% през май, достигайки най-високо ниво от февруари 2013-а година.

Средногодишната инфлация за периода юли 2017 – юни 2018 година нарасна с 2,2% спрямо периода между юли 2016 и юни 2017 година.

През юни тази година цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се понижиха с 0,6% спрямо предходния месец, цените на облеклото и обувките – с 0,8%, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия отчетоха скромно намаление с 0,1 на сто.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива, се увеличиха с 0,2%, тези за здравеопазване – с 0,1%, докато цените на транспорта се увеличиха с цели 2,2% след техен скок с 2,6% и през месец май.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) се повиши през юни с 0,5% на месечна база, докато на годишна база хармонизираната потребителска инфлация в нашата страна нарасна с цели 3,0% след повишение с 2,3% през месец май.

Данните на НСИ са ясен знак за ускоряване на потребителската инфлация стабилно над нивото от 2%, потвърждавайки аналогичната възходяща тенденция както в рамките на еврозоната, така и в целия Европейския съюз.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"