Гореща новина около взрива в Хитрино

Оглеждат цистерна в изнесено заседание по делото Хитрино. Прокуратура и обвиняеми са разгледали парчета и пробойната, причина за изтичането на пропилен и печката предизвикала взрива, съобщава БНТ.

„Механизмът за настъпване на събитието е такъв, какъвто е описан, източникът на запалване е в печката. Както сами видяхте, тучовете са изхвърчали“, коментира адвокатът на частните обвинители Петра Свиленова.

 

Извършено е ново измерване на пробива, който е с 83 сантиметра диаметър. Част от стоманата се е извила навътре от удара и е образувана дъга с дължина 35 сантиметра. Печката е без горни нагревателни плочи и е дърпана с въжета, за да я извадят от затрупалите я камъни и тухли, като част от тях са намерени в нея.

Адвокатът на машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков коментира, че са възникнали допълнителни въпроси. „Не беше възможно да зададем, защото разполагахме само с фотоалбумите, които в детайли не показват неща, които нас ни интересуват затова беше нужно да го проведем предварително, а не в края, за да можем да се подготвим за задаване на въпроси към вещите лица“, добави адвокат Ивайло Йорданов.

Припомняме, 7 души загинаха в трагедията в Хитрино от 10 декември 2016 година. Разрушени бяха къщи, а взривът заличи улици. В Хитрино беше обявено бедствено положение, а в цялата страна 12 декември беше ден на национален траур за жертвите от трагедията.

На 25 октомври 2017 г. окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителен акт срещу двамата машинисти, управлявали влака, който дерайлира на 10 декември 2016 година на гара Хитрино.

Двамата машинисти – Димитър Михнев и Радослав Петков бяха обвинени, че са управлявали влака в нарушение на правилата.

Делото срещу двамата машинисти започна на 15 януари 2018 г. по съкратената процедура. Двамата не се признаха за виновни. Първоначалната версия за катастрофата в Хитрино беше висока скорост.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"