Министър Радев: Борисов вече има зад гърба си решение на парламента за обратния прием на мигранти

Има няколко хипотези, постоянно се търсят нови факти и всички служби са ангажирани, за да се открие откъде е дошла чумата по дребните преживни животни. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев пред БНР.

„В МВР не сме закъснели, ние помагаме, каквото ни кажат експертите – БАБХ и Министерството на земеделието – това сме направили. Да, комуникацията в началото е по-слаба, някои документи не бяха показани на хората, тези прословути протоколи от лаборатория, но нека не забравяме – това е криза.

Аз казвам, че първите дни се е реагирало така. Зони се правят, убеждават се хора, отидохме да се борим буквално с народни представители, моите уважения, аз съм бил народен представител, те са неприкосновени и трябва да бъдат чути, но не им беше мястото там. Не искам да се извинявам с тяхното поведение, да го подчертая, затова решихме сега, направихме всичко възможно, включително да обясним и на тях – те вече не са там, нито днес, нито вчера, и продължаваме да действаме по препоръките и по това, което ни задават от Българската агенция по безопасност на храните“, каза още Радев.

Той посочи, че най-добре охраняваната и най-чувствителна сухопътна граница в Европа е българската. Запитан има ли тайно прехвърляне на бежанци у нас и кацане на авиобаза „Безмер“, министър Радев заяви: „Ние ги прехвърляме, самолети кацат на „Безмер“, разтоварваме ги, а в момента с това обезлюдяване… Убиваме агнета, убиваме животни, поминъка, цялата Странджа ще бъде населена с мигранти, които след това ще работят и ще оправят включително демографията на България. Нали разбирате, че тези три центъра (на фалшиви новини – бел. ред.), не знам кой точно център, тези фалшиви новини, са подхранени ето от това, което вие ми казвате. На кой в главата му дойде, че ще кацат самолети на „Безмер“ и ще разтоварят бежанци. Та това може да стане скрито ли? На кой в главата му дойде, че ние ще обезлюдяваме Странджа, за да настаняваме бежанци, които щели да се трудят у нас, щели да оправят демографията и така нататък… слушайки госпожа Нинова в парламента.“

Радев посочи, че единодушното решение на парламента да не се приемат обратно мигранти означава, че премиерът има зад гърба си решение на парламента. „Ако бъдем притиснати от Европа, от Дъблинското споразумение, по регламента, или по тази общоевропейска система за убежище, и трябва да върнем обратно тези, които сме ги записали тук, взели сме им отпечатъци, и сега се намират в Германия или някъде на друго място и ни кажат – трябва да приемете пет или 50 човека, ние казваме: да, но първо ще питаме парламента. Те са ни казали никой да не приемаме, никакво двустранно споразумение да не подписваме.“

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"