Смъртна опасност дебне на магистралите! „Пътна безопасност“ се чуди как да се отърве от убийците на пътя

1010 билборда дебнат в опасна близост до магистрали и по-нисък клас пътища у нас и засилват риска от пътнотранспортни произшествия. 23-ма души са загинали след удар в крайпътен билборд, сочи статистиката на пътнотранспортните катастрофи за последните три години, съобщи за „Телеграф“ Николай Иванов, който е председател на управителния съвет на Българската браншова камара „Пътна безопасност“.
Асоциацията от години е радетел за премахването на опасните рекламни съоръжения в обхвата на пътищата у нас. Причините за това са две.

От една страна, те разконцентрират водачите, намаляват бдителността им и повишават риска от излизане от пътното платно и катастрофа. На второ място, самият билборд може да причини телесни повреди и смърт при катастрофа, ако автомобилът се забие с висока скорост в него. 

Икономисти с революционна идея: Караш повече в трафик, плащаш по-висок данък!

„Билбордовете по пътищата като конструкции са опасност за движението. Освен това рекламите, които носят, доказано отклоняват вниманието на водачите и повишават вероятността от допускане на грешка при управлението на превозното средство. В редица европейски страни съществуват забрани за поставяне на билбордове с реклами по пътищата или се регламентират разстояния от порядъка на 100 – 200 метра встрани от пътя“, обясни Иванов. 

Ужасяващи кадри: Изрод с „Ауди А6“ прегази с огромна скорост пешеходец на зебра, разкъса го на части (ВИДЕО 18+)

Само преди дни кошмарна катастрофа на АМ „Тракия“ край Бургас прати 27-годишен мъж в болница. Инцидентът е станал на 345-тия км в посока София, а причината е несъобразена скорост и удар в билборд. Пострадалият се е отървал с контузия по главата, комоцио и фрактура на дясната подбедрица. 

Мотораджия с яка пистарка вдигна 304 километра в час, ето какво после се случи (ВИДЕО)

Още девет като него са се отървали с леки и тежки наранявания през 2017 година, сочи официалната статистика на КАТ. 

В същото време билбордовете остават сред стабилните приходни пера на Агенция „Пътна инфраструктура“, която стопанисва републиканската пътна мрежа. По данни на агенцията само от началото на януари до края на юни 2018 година приходите от рекламни съоръжения за бюджета на агенцията са 1,7 милиона лева. От агенцията все пак отчитат риска от билбордовете и за това търсят решение на конфликтните съоръжения. 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"