Тайната на Дяволския мост, който стои непокътнат вече половин хилядолетие

Отново дойде вторник и отново дойде време да ви запозная с поредното магическо място в България. Миналата седмица ви разказах за най- страшното място в България. В този дух е и днешният ми разказ. Той ще ни отведе дълбоко навътре в Родопите, където магията, митовете и легендите са най-много, а и най-силни.

Планината сама по себе си е толкова красива, че човек не може да повярва, че тя не е сътворена с вълшебство.

Днешната дестинация ни отвежда в област Кърджали на около 40 км. от областния град в западна посока или на около 10 км. от град Ардино. Става дума за един великолепен мост, носещ името на Рогатия. Дяволският мост вече близо 5 столетия стои гордо изправен, без нужда от ремонти и без да има каквито и да е намерения скоро да пада. Той е построен в началото на XVI век по заповед на султан Селим I, който иска да свърже през прохода Маказа Беломорска Тракия и Горнотракийската низина. Според преданието задачата е била възложена на майстор Уста Димитър от с. Неделино.

Преди това на мястото е съществувал друг мост още от римско време. Той е бил част от значимия античен търговски път „Вия Игнасия“. Тогава обаче той е бил далеч по- малък и далеч не толкова устойчив. В своята работа Уста Димитър вгражда старият мост в основите за новия, който се вижда и до днес. След завършването му турците го наричат „Шейтан Кюприя“, което в превод е именно „Дяволски мост“. Устойчивостта на моста, издържал вече почти 500 години, видял какви ли не природни явления, дава плод за много легенди.

Местните разказват ще мостът е станал толкова здрав, след като една нощ Сатаната минал по него, като оставил дори отпечатък върху един от камъните. Така мостът останъл непоклатим, но и прокълнат, носещ лош късмет и смърт.

Други разказват за това как турците са измислили името на моста. По време на робството шайка турски войници преследвали българска девойка, за да я изнасилят и да я вземат в плен. Момичето бягало, бягало, но виждайки съдбата си тя предпочела да сложи край на живота си. Качила се на върха на моста и се разплакала. Сълзите и били толкова чисти, а тя толкова красива, че самият дявол се трогнал от злочестата и съдба и й се притекъл на помощ. Той изскочил пред турските войници и ги разгонил, за да не трябва момата да скача от моста. От тогава турците започнали да наричат мястото Шейтан Кюприя и да го свързват със зли сили.

Дяволският мост2

Третата легенда, разказвана от местните, дава обяснение за здравината на моста. По време на турското робство местното население решило да изгради мост, за да могат да минават от единия дял на Родопите към другия. Колкото и пъти да вдигали моста обаче, реката неминуемо го разрушавала, щом се разбушувала. Какво ли не опитвали, но до успех така и не стигнали. Накрая един млад майстор решил да вгради сянката на любимата си, за да може мостът да издържи (от фолклорните приказки знаем, че когато сянката на някоя мома се вгради в дадена сграда, тя става здрава и непоклатима, но момата започва да повяхва и скоро умира). Преди да стори това обаче пред него се появил Рогатия. Той обещал да запази моста за вечни времена, без да се налага майсторът да жертва своята възлюбена, но в замяна поискал в самия мост да бъде изобразен ликът му. Но не как да е, а ликът му да бъде едновременно видим и невидим. Да може да се докосне, но все пак да не е част от материалния свят. Лукавият поставил и срок от 40 дни, в противен случай щял да вземе душата както на зидаря, така и на невестата му.

Майсторът запретнал ръкави и след 40 дни бил готов. Сега хората когато минават по моста не виждат една невероятна конструкция, но така и не може да бъде видян ликът на Сатаната. Именно това било и изискването на Рогатия. Неговият лик може да бъде видян само между 11:00 и 12:00 часа, когато слънецето е в такава позиция, че отражението на моста във водата съвпада точно с основите на моста. Тогава, когато човек застане на върха на моста, именно във водата се вижда лика на Лукавия – едновременно видим и невидим, може да бъде докоснат, но не е от материалния свят.

Дали легендата е истина или не, не се наемам да коментирам, но е факт, че мостът вече половин хилядолетие стои непокътнат, надживял е много сгради, държави, режими, политики и продължава да съществува.

Дяволският мост1

Мартин Атанасов

 

 

 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"