Вие говорите: Турция не е трябвало да сваля руския самолет

Турция не е трябвали да сваля руският самолет. На това мнение са близо 91 на сто от нашите читатели, участвали в анкетата ни през миналата седмица, в която Ви попитахме „Трябваше ли Турция да сваля руския изтребител“. В нея взеха участие 1090 души, като само 100 от тях смятат, че Турция е трябвало да свали самолета.

За това може да има няколко обяснения, като сред тях е може би най- важният е, че в появилият се конфликт са замесени две държави, които са пряко свързани с българската история и исторически българинът винаги застава срещу Турция, а когато става дума Русия да е от другата страна, сякаш народопсихологията ни умножава подкрепата на тезата против Турция.

От друга страна и страхът от Ислямска държава е особено голям фактор и разбираемо голяма част от българите смятат, че е важно светът да се обедини срещу тях, а не да се бие помежду си. Именно на тази теза са застанали около 2/3-ти от посочилите, че Турция не е трябвало да сваля самолета. 59, 4 на сто са заявили, че Турция не е трябвало да сваля какъвто и да е самолет, биещ се с ИД, независимо дали е пресекъл границата й или не.

31, 4 на сто от нашите читатели пък са на позицията на Кремъл и твърдо отстояват тезата, че руският самолет въобще не е прелитал над Турция. Все пак това мнение е по- скоро породено или от омраза към Турция, която за мнозина в България е винаги грешна, или от безпрекословна подкрепа към Москва, от колкото да се гради на някакви безспорни факти.

Едва 6, 8% от анкетираните смятат, че Турция е трябвало да защити границите си, независимо че руският самолет на практика не е заплашвал турски градове и дори да е прекосил границите (нещо, което Турция смята, че е станало, а Русия – че не е. Авторът не се наема да предполага кое е вярно и кое не), то е било в близост до границата и е възможно да е било грешка на навигацията или на пилотите.

Само 2, 4% от отговорилите на въпроса ни са на мнение, че Русия въобще няма право да бъде в региона и Турция е трябвало да свали бойната им техника. Вероятно това мнение е породено от русофобски чувства, тъй като в битката с тероризма и с чумата „Ислямска държава“ би трябвало всяка държава да може да се включи.

Мартин Атанасов

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"