Селото на змейовите невести и историята на Сухото езеро

Отново е вторник и отново ще се разходим по магическите български земи. Отново ще се качим в планинските села, където митовете и легендите се преплитат с реалността, за да оставят незабравимия дух на миналото, което в тези малки населени места се пази като по- ценно и от злато. А именно и това е огромният им чар.

Днес ще ви заведа до с.

Пирин, което се намира в едноименната планина. То се намира почти на границата с Гърция. До него се стига по 2 километрова отбивка от главния път, свързващ град Гоце Делчев с долината на Струма и ГКПП Кулата. От селото води третокласен път за хижите Малина и Пирин. За това, ако посещавате този край, непременно се отбийте, за да станете част от историята, която ще ви разкажа.

Самото село се намира в подножието на вр. Ореляк (2099м.), а малко под върха се намират Змейовата скала и Змейовата дупка. Сред колцината местни жители селото е известно още и като „Селото на змейовите невести“.

4
с. Пирин

 

Историята започва отдавна отдавна, когато още митът и реалността са били едно цяло. В селото имало много хубави девойки, но най-хубава сред тях била Стана. На връх Великден, когато всички в селото се били събрали на мегдана, а момите играели хоро, от върха на планината се спуснал Пиринският змей и грабнал Стана, за да я прави своя невеста. Стана обаче се влюбила в земя и му се отдала напълно.

Един следобед змеят полегнал в скута на Стана, за да поспи. Преди да затвори очи под пролетното слънце, той заръчал на невестата си, ако се появи в небето бяло облаче, незабавно да го събуди. След някакво време змейовата невеста видяла облаче да се задва над билото на планината. На Стана обаче и дожаляло да събуди змея. Скоро обаче осъзнала грешката си, когато облъкът станал буреносен. Невестата опитала да събуди мъжа си, но било твърде късно. Змеят спял дълбоко и непробудно. Стана заплакала, а от сълзите и и Пиринският змей се събудил. Това обаче не му помогнало. Зад облака се появил Беласишкият змей, който отдавна бил враг на Пиринския.

Мъжът на Стана хукнал към пещерата си, за да си извади оръжията, но било твърде късно. Беласишкият змей пробил покрива на пещерата и убил на място своя конкурент. Именно така се е появила и дупката, която може и до днес да се види в пещерата, на име Змейова дупка.

2
Змейовата дупка

 

Стана се разплакала горчиво. Тя била на скалата и нямала къде да отиде. За нейно щастие едно овчарче видяло ридаещата жена и викнало баща си. Той издълбал в скалата стълби и я прибрал у дома.

Стана обаче била бременна от змея и не след дълго родила дете. То обаче не било обикновено. Имало свръхчовешка сила и имал крилца под мишниците. Нарекли го Гинчо. Той често ходел от най- ранна възраст с дядо си за дърва в гората. Двамата създали дълбока връзка и дядото бил готов на всичко за своя внук. Един ден, когато Гинчо поотраснал, той помолил дядо си да отидат до Серес ида му купи топки лой. Дядото изпълнил молбата му и речено-сторено.

Гинчо бил решен да отмъсти за смъртта на баща си. Той помолил дядо си да го придружи до леговището на змея, убил баща му и настанил се в неговия дом. Дядото се опитал да разубеди внука си, но това така и не станало. Накрая старецът се съгласил да го придружи и да стои до езерото, което било в близост до пещерата. Когато стигнали там, Гинчо заръчал на дядо си, ако види син пламък, да хвърли една топка лой във водата, ако види бял пламък, да не хвърля нищо. След това детето-змей влязло да търси змея. Не след дълго започнала люта битка. Дядото стоял при езерото и когато видял син пламък, хвърлил топка лой във водата. След известно време битката приключила, а Гинчо излязъл от водата със сърцето на змея-убиец. Заедно със Беласишкия змей от местността изчезнала и водата. Така се образувала местността „Сухото езеро“, което се намира южно от вр. Ореляк.

Сухото езеро
Сухото езеро

Младият змей благодарил на дядо си и го помолил да се върне в селото, а той останал да живее в планината. Понеже много обичал стареца, се зарекъл да пази вечно селото от злини. Така и до днес Гинчо бди над с. Пирин и не му позволява да бъде ръхлетяно от градушки и други беди. За отплата той избирал винаги най- хубавата мома на селото и я правил своя жена. Така се появил и Гинчовия род, който и до ден днешен има потомци в селото. Гинчовата къща пък се извисява над всички останали в селото, като за нейна основа има 500 кг. камък, който според легендата е бил поставен лично от змея. Самата къща в момента е в окаяно състояние, но основите и стоят и се виждат отдалеч.

За това, ако обикаляте този район или сте се отправили към хижите Малина и Пирин, не пропускайте да се отбиете до селото на змейовите невести. Когато сте там и погледнете към върха, вижте дали няма да има малко бяло облаче над змейовата скала. Ако има, значи змеят гледа дали няма да сторите някому нещо лошо.

Гичовата къща
Гинчовата къща

Мартин Атанасов

 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"