Може ли стресът да ви убие? Вижте как да му противодействате

Ежедневието на човек е особено напрегнато. Работа, задръствания, деца, шум, нерви. Всичко това води до високи нива на стрес, които със сигурност не се отразяват добре на здравето. Но може ли стресът да ви убие?

Стресът е една изключително важна реакция на организма що се отнася до биологическо ниво.

Например, ако сте в гората и ви нападне мечка хормоните, които се задействат от стреса, ви дават повече сила и съответно можете да избягате по- бързо от опасността. Стресът е естествена реакция, породена от чувството ви за самосъхранение и в този смисъл тя е животоспасяваща.

В модерният свят обаче човек изпитва много повече притеснение от просрочени кредити, безработица, проблеми в семейството или дори изпити, от колкото от диви животни, които могат да го изядат. Човек обаче като че ли не може да намери фините настройки на този полезен атрибут в своята биология и в крайна сметка изпитва и при тези, на вид безопасни за здравето на човек, ситуации стрес. Това води до ускорено биене на сърцето, свиване на стомаха, и разширяване на мускулните влакна. Това в някои случаи може да доведе и до смърт.

Докато през годините, когато сме били по- близо до природата стресът е бил моментен, то сега стресът може да продължава по 8-10 часа. Това натоварване на сърцето дори при млади хора би довело до претоварване, а в някои особени случаи и до смърт.

Но как стресът причинява всичко това? Всичко става благодарение на хормонът Кортизол, който спомага за пренасочване на енергията там, където тя ви е нужна. Това не води до никакви последствия, когато се случва на определени кратки периоди, но когато се случва постоянно имунната система на човек започва да се изключва и болестите са на практика добре дошли в организма. Някои учени смятат, че стресът има връзка с развитието на рака.

Други изследвания показват, че високият стрес води и до повече запушвания на артериите, което може да доведе до инфаркти.

Стресът се отразява пряко и на мозъка. При опит с мишки се наблюдава, че индивидите, които са подложени на стрес имат значително по- малки мозъчни клетки. Най- вече това се наблюдава в частите на мозъка свързани с ученето и паметта. Това до голяма степен показва, че любимата практика на хиляди студенти да участ нощта преди изпита са напълно излишни. Стресът от изпита, съчетан с липсата на сън води до почти цялостна загуба на възможност да научиш каквото и да било.

Друго изследване показва, че стресът има пряко отношение към състаряването и към продължителността на живота.

Все пак има и начини за справяне със стреса. Един вълшебен хормон наречен Окситоцин поправя негативните ефекти от стреса и дори заличава следите. Този хормон е познат още като „хормонът на прегръдките“. Той спомага на кръвоносните съдове да се отпуснат, а вредите, причинени от стреса върху сърцето се поправят.

Хормонът може да бъде набавен чрез нещо елементарно: позитивните социални контакти. За това е хубаво, след дълъг ден изпълнен със стрес да се отдадете на приятна компания, да потанцувате с някой или просто да се посеете с приятели. Така ще неутрализирате вредното въздействие на стреса през деня.

Мартин Атанасов

 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"