70 години опозиция на всяка власт и отпор на всяка тъпота

Най- старото издание в България в.“Стършел“ празнува своя 70- годишен юбилей днес
Най-възрастният и единствен вестник, устоял на преломите на времето, без да измени своята същност, своето име и своето верую, празнува днес юбилей. Вестник „Стършел“ отбелязва своята 70-та годишнина. Самото издание е легендарно, а в дълголетната му история белег са осатвили не един или двама велики творци на България.

С името „Стършел“ се свързват Богомил Райнов, Валери Петров, Радой Ралин, Станислав Стратиев, Никола Мирчев, Марко Бехар, Борис Димовски. Сега, макар и в трудни времена, гнездото на стършелите продължава да жили всеки и да се придържа стриктно към мотото си „Опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота”.

По повод своя юбилей, екипът на „Стършел“ издава своя книга „Що е „Стършел“ свършил за 70 години“. На 18-ти февруари в Народната библиотека ще бъде направена и изложба със същото заглавие. Тя ще бъде открита в 11:00 часа.

5
Карикатурата на Карандаш, заради която спират броя

За 70-те си години вестникът е изживял много. Видял е трудни и тежки времена, видял е и хубавите и вдъхновяващите моменти, но и към двете е подхождал с неподправено чувство за хумор, уникален стил и винаги надежда за бъдещето. За първи път в. „Стършел“ излиза на 15-ти февруари 1945-та година. Тогава той започва като издание на Отечествения фронт, като основаната му идея е да бъде хумористично, забавно, но и критично четиво. Малко след това изданието влиза под шапката на Централния комитет на БКП. Сегашният главен редактор на седмичника Михаил Вешим разказва, че по това време главните редактори са били спускани именно от ЦК и са се плашели едва ли не от сянката си. Цензурата е била жестока, като политически карикатури не са се позволявали в никакъв случай. Дори заради едно такова пренатягане спират един от броевете на вестника, когато от отдел „Печат“ в ЦК на БКП се притесняват от един образ на Тодор Живков да не се приеме като обида. Тогава карикатуристът изобразява Тато като „Миротворец на Балканите“ с маслинова клонка . „Художникът се беше престарал и в стремежа си да нарисува Тодор Живков като ангел, го беше нарисувал като олигофрен – с голяма глава, тесни рамене – същински дебил. Това доведе до спиране на тиража, а в новия брой имаше съвсем друга карикатура“, разказа Вешим

Въпреки препядствията, талантът на творците, преминали през „Стършел“ успява да заобиколи цензурата и да се превърне в отдушник на събиращото се недоволство сред хората. Това го прави и любимо четиво на голяма част от българите. Не рядко от ЦК на БКП са се изправяли срещу изданието. В архивни бележки се вижда, че дори Вълко Червенков възроптава срещу техни карикатури и ги обявява за „титовци“.

4

В златните му години, когато „Стършел“ е единствена глътка свеж въздух сред партийните пропагандаторски издания, тиражът му достига до 350-400 хиляди. В Началото на 90-те години Стършел успява да събере 300 000 подписа от верни свои читатели и успява да се отскубне от шапката на БКП. Тогава тиражът му достига и половин милион.

Да си „опозиция на всяка власт и отпор на всяка тъпота“ обаче не е лесно. Мнозина са вдигали мерника на „гнездото на стършелите“, но за щастие все още никой не е успял да го събори. Дори след излизането от опеката на БКП е имало стремеж изданието да бъде „укротено“. Дали с „квоти за хартия“ или със заплахи от побоища. Никой обаче не успява да разклати техните устои.

02-03.qxdВиденовата зима се оказва един от най- трудните периоди за „Стършел“. Тогава той едва не залязва, тъй като хиперинфлацията изяжда бързо средствата насъбрани от седмичното издание и поставя под въпрос издаването на следващия брой. Като спасение идва наградата на „Уестминстърската фондация за демокрация”, в рамките на който да изследват и опишат хумора на балканските страни. „Резултатите” естествено са публикувани в приложение към „Стършел” под надслов „Да се смеем заедно”. Именно благодарение на това вестникът успява да се спаси.

През 1995-та година пък редакцията на вестника е разбита и обрана, а касата на „Стършел“ е опразнена. Тогава на помощ се притичат от „Отворено общество“, които снабдяват екипа с нови компютри и материали.

2Така до ден днешен в. „Стършел“ остава верен на себе си и на своите читатели, като чрез своите остроумни и забавни материали забива жилото си право в целта всеки път. В момента изданието е едно от малкото останали напълно независими и макар да е трудно, оцелява на пук на всеки, който крои някаква схема, на пук на тарикатите и на пук на икономически кръгове, които се опитват да заграбят целия медие пазар. Тиражът му от славните 500 000 в началото на 90-те години се е свил до 8000, но много хора, при това от чужбина, са се абонирали за електронното им издание, което носи някаква печалба. Самият екип се издържа единствено от продажбите на вестника, но не се жалват от това. Все пак те имат много по-висша цел, а именно да запазят совето „Аз“, да запазят морала си, мотото си и разибрасе „гнездото на стършелите“.

Честит рожден ден на „Дядо Стършел“ от екипа на Politikata.net. Още дълги години да бъдете пример и коректив за всеки, който иска да се занимава с журналистика.

Мартин Атанасов

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"