БСП за първия учебен ден: Реформа „каруцата пред коня“, наредби като плаващи пясъци

Учебната 2017/2018 година ще започне с недостиг на 3000 учители и назначени 1000 неправоспособни, както и със закон, който предизвиква хаос, отбеляза Ирена Анастасова от БСП в честитката на социалистите за 15 септември. Според нея усещането на 15 септември на народните представители трябва да е за дълг и отговорност пред бъдещето на най-ценния капитал – децата на България.

„В нашата република основните правила се задават тук в парламента, защото от начина, по който определяме законовата рамка в образованието, зависи съществуването на тази учебна система“, заяви директорката на 125 училище в „Младост“, която стана народен представител. Тя разкритикува управляващите за липсата на оценка и анализ за ефекта от влезлия в сила преди година нов просветен закон и посочи, че начинът на приемането му е предизвикал хаос в системата.

„Повечето от стандартите на закона се приемаха месец, два,три, пет след влизането му в сила. За това кратко време стана ясно, че системата не беше подготвена, както трябва, за този експеримент. Ако някой днес твърди, че начинът, по който беше въведен законът, не предизвика хаос, значи или не познава системата, или си затваря очите“, каза Анастасова.

Тя попита как училищата ще подготвят учебната година при наредби, които са като „плаващи пясъци“. Бившата училищна директорка призна, че никога няма да забрави крилатата фраза на бившата министърка на образованието Меглена Кунева, която директно си признала още тогава за хаоса с обръщение към учителите, уж да ги успокои: „Вие работете, ние няма да ви проверяваме“. Това е емблематичен пример за начина, по който е била управлявана реформата на принципа „каруцата пред коня“, отсече Ирена Анастасова.

Соцдепутатката е категорична, че днес българското училище продължава да възпроизвежда социално неравенство, а България е на едно от първите места по бедност сред децата. На финала на декларация педагожката-депутат призова народните представители да се поклонят на българските учители с „Шапки долу!“, при което парламентарният шеф Димитър Главчев я скастри, че третира депутатите като ученици.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"