Зам.-министърът на икономиката разкри: Интерактивна карта ще обвърже пазара на труда и образованието

Интерактивна карта на отраслите в България е разработена. Върху нея предстоят да се нанесат специализираните училища, с което ще се подобри връзката между пазара на труда и образователната система. Това каза зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на конференцията „Образование и труд – локални проблеми, глобални решения”, организирана от списание „Икономика“, вестник „24 часа“, Kmeta.

bg и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

„Политиката на Министерство на икономиката е насочена към активното въвеждане и функциониране на дуалното обучение в България“, подчерта Манолев и съобщи, че вече е разработен образец на трудов договор между ученик и работодател. По този начин още в периода на своето обучение ученикът установява дългосрочен контакт със своя работодател. В съответното предприятие той преминава практиката си и при завършването си е напълно готов да се включи в неговото производство.

„Това дава на работодателя достъп до кадри, в чието израстване участва активно, а на ученика – сигурност за неговата реализация, в специалността, която е избрал“, допълни икономическият зам.-министър.

Министерството на икономиката, съвместно с Министерството на образованието и науката и Министерството на труда и социалната политика изпълнява пилотен проект „Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система“. По него  са включени 1 134 ученици в обучение чрез работа, 32 професионални училища и 170 предприятия, стана ясно от неговото изказване. 

„Друга тема, която не трябва да подценяваме, когато говорим за заетостта на младите хора е насърчаването на предприемачеството“, посочи Александър Манолев. Той допълни, че съществен инструмент за изпълнението на тази цел е обучението по предприемачество в училищата и акцентира, че в икономическото министерство се изпълняват няколко проекта в подкрепа на предприемачеството. Предстои да стартира и процедура по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ на стойност 67 млн. лв. в подкрепа на стартиращи предприятия, анонсира зам.-министърът.

В събитието участие взеха и вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева, министрите Красимир Вълчев, Бисер Петков и Николина Ангелкова, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, както и представители на бизнеса, работодателските организации, университети, местната власт и др.
 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"