Извънредно! Библейски потоп идва с циклона „Силвия“

Критична ситуация предвещават метеоролозите за днес. За вторник е обявен оранжев код в 9 области в страната, а в други 15 кодът е жълт. Предупрежденията са за обилни валежи и гръмотевични бури.

Оранжевият код е обявен за областите: Велико Търново, Габрово, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Кърджали, Хасково и Ямбол.

В тези области ще има интензивни валежи и гръмотевични бури. Валежите ще са значителни, главно след обяд и през нощта срещу сряда. Количества се очаква да бъдат 30-50 л/кв.м, но на места ще са за кратко време. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

Жълт код е обявен в: Смолян, Пазарджик, София – област, София – град, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич и Варна.

За тези области се очакват валежи от 20 до 30 л/кв. м, като отново се предвижда те да се изсипат в следобедните часове и през нощта.

Жълт код е обявен и за морето. По цялото крайбрежие  на страната ни той важи заради силни ветрове, които ще духат от северозапад и се очаква да достигнат 15-20 м/сек (7-8 бала по Бофорт).

Така единствените области, в които се очаква да бъде безопасно са Видин, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Проливният дъжд, гръмотевиците, силният вятър и по-ниските с температури, които ще паднат дори до 10 градуса, са причинени от циклона Силвия. Той ще ни удари следобед. Това уточни метеорологът от Струга Славчо Попоски.
 
Той казва, че най-засегната ще бъде Гърция и призова гражданите, които планират тези дни да пътуват натам да отложат пътуването защото има големи рискове за местни наводнения.
 
Попоски прогнозира валежи до 70литра на квадратен метър в Македония и до 150 л/кв.м в Гърция и подобрение на времето от четвъртък.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"