Kathimerini: Около 355 хиляди гърци са напуснали родината си след финансовата криза през 2011 година

Атина. Населението на Гърция е намаляло с около 355 хиляди души след световната финансова криза, която удари страната след 2011 година и ако не се направи нещо за спиране на негативната тенденция, през 2050 година страната ще има най-много 10 милиона граждани, съгласно данните от проучването на държавната статистическа агенция (ЕЛСТАТ), пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Още по-притеснителни са прогнозите, коментира изданието, че през 2080 година населението на Гърция ще наброява около 7,2 милиона. Статистическият институт повдигна въпроса в изследване на професора от Парижкия университет и член на Академията на науките на Ню Йорк Ира-Емке Пулопулос, наречено „Гръцкото население е под обсада“.

„Целта на книгата е да докаже, че по време на кризата широки слоеве от гръцкото население бяха „преследвани“ чрез постоянното им поставяне в неудобни позиции, което доведе, или ще доведе в бъдеще, до напускането на родината им, семейството, работата, приятелите и дори животите им“, заяви тя пред държавната агенция АНА-МПА. Превод и редакция: Иван Христов
/FocusNews

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"