Телевизия “Алфа” пита: Защо Симеонов хвали обвинения в укривателство Бенчо Бенчев?

Бенчо Бенчев е обвинен за лично укривателство на Димитър Желязков – Митьо Очите. По закон Бенчев има тридневен срок, в който да си наеме адвокат и да се яви пред следователя, за да си вземе обвинението.

Според призовката денят е понеделник, 13 август. Тогава ще бъде решено и каква мярка за неотклонение да му бъде взета.

Ако престъплението се докаже, общинският съветник от гражданската квота на БСП е заплашен от затвор до 5 години. Три дни преди да разбере мярката си за неотклонение Бенчев получи неочаквана подкрепа. Вицепремиерът Валери Симеонов пред сайта blitz.bgна 10 август 2018 г. заявява „Познавам Бенчо Бенчев. Той е бизнесмен от региона и се ползва с добро име.“ Тук е мястото да припомним, че Бенчо Бенчев, известен с прозвището „Зърнен бос“, обработва 32 000 декара земя, предимно край родното си село Крумово градище, Карнобатско.

Паралелно се занимава и със строителство. През 2003 година влиза в Общинския съвет на Бургас от Сдружението на бизнеса, към този момент отново е общински съветник, но вече от групата на БСП. През септември м.г. Бенчев, който е зам.-председател на Общинския съвет в Бургас, си купи луксозен „Ролс-Ройс“ за 200 000 евро и се появи с него на честванията на деня на Съединението. Това предизвика гнева на лидера на левицата Корнелия Нинова. Бенчев обаче отвърна невъзмутимо, че също се разграничава от Нинова и подчерта, че няма нужда от партията, но тя от него да, защото ѝ е помагал много финансово. В началото на тази година името на Бенчев отново влезе в медиите около прокурорските проверки на собствениците на луксозни коли и скъпи имоти. Бенчо Бенчев е сред съдружниците в охранителната фирма „Аркус-Сигурност“, където Димитър Желязков или Митьо Очите е казвал в интервюта, че работи като консултант.

По неофициални данни, бизнесменът е помагал нееднократно на Желязков след стрелбата в Слънчев бряг чрез осигуряване на специализиран транспорт, който бе нужен на простреляния бос многократно при пътуванията му до Турция, Германия и Австрия – за лечение. Само преди дни при обиск в дома на наречения от Симеонов почтен бизнесмен, полицията откри голямо количество огнестрелно оръжие и боеприпаси, както и немалка сума валута. Какво ли иска да каже Валери Симеонов с похвалите си към обвинения вече Бенчо Бенчев? Какво цели вицепремиера с полицейските си акции срещу строго определени заведения по българското Черноморие?

Има ли политически лобизъм в сенчестия бизнес у нас. Надяваме се историята скоро да ни покаже.

 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"